Einde van de ramadan, en dan?

Editie 16
Voorbereidingen Suikerfeest148.jpg

Hoe leven de 80.000 Haagse moslims toe naar het Suikerfeest? Heeft het wat weg van de hectiek rond Kerst? Daarvan weet iedereen van tevoren dat het op 25 en 26 december valt, dus dat kun je inplannen. Eid-al-Fitr – het Suikerfeest – begint pas als de nieuwe maan gezien wordt, meestal op de 29ste dag van de ramadan. Laat de nieuwe maan zich niet zien, dan wordt het vasten een dag later verbroken. Hoe moet je dan een feestmaal voorbereiden?

Dit jaar vierden sommige moslims het Suikerfeest op zondag, anderen weer op maandag. Op de laatste vrijdag van de ramadan gaven Abdessamad en Souad en hun vijf kinderen een inkijkje in hun leven. Ook Omar vertelt hoe hij zijn bakkerij aan de Stationsweg heeft voorbereid op de drukste dagen van het jaar.

Zwaar?

Abdessamad en Souad wonen in een vrij nieuw herenhuis in Morgenstond. Wat een verrassing, de prachtige Marokkaanse woonkamer in hun woning! Zelfgemaakte koekjes staan klaar en jongste dochter Aaliyah (2) maakt een puzzeltje op het Arabische vloerkleed. Is het zwaar, de ramadan? Het is erg warm geweest de afgelopen weken. Overdag mag je niets eten en drinken, terwijl je toch moet werken of naar tennisles moet, zoals hun oudste zoon Sayfeddine (15). Souad: ‘De ramadan is juist de gezelligste maand van het jaar. Ik denk dat er bijna geen moslim te vinden is die dat niet vindt. De ramadan doe ik voor mezelf, ik voel het echt in mijn hart, het is mijn tijd met God. De ramadan maakt me sterk en trots en ik voel me helemaal ‘zen’. Mensen hoeven geen medelijden met me te hebben hoor!’

Voorbereidingen Suikerfeest216.jpg
Abdessamad en Souad

Suikerfeeststress?

Geven de voorbereidingen voor het Suikerfeest veel stress? ‘Nee hoor,’ zegt Souad. ’Ik heb het eigenlijk heel makkelijk, want we bezoeken eerst de ouders van mijn man en daarna gaan we naar mijn familie. Pas als mijn kinderen hun eigen gezinnen hebben, komt de druk van het Suikerfeest bij mij te liggen. In Abdessamad’s familie bereidt zijn moeder het Suikerfeest voor; ze maakt alle koekjes en gerechten zelf. Bij mij thuis overleggen we wie wat doet zodat we mijn moeder een beetje kunnen ontlasten.’ Zowel Abdessamad als Souad komen uit een gezin met negen kinderen die elkaar allemaal opzoeken tijdens het Suikerfeest. Is er dan helemaal geen onenigheid in de familie die juist op dit soort hoogtijdagen voor stress zorgt? Abdessamad: ‘De ramadan gaat niet alleen over discipline en zelfbeheersing, maar het is een tijd van bezinning met veel aandacht voor verbondenheid en verdraagzaamheid. Volgens ons geloof mogen we maar drie dagen boos zijn op iemand, dan moet je je verzoenen. Het Suikerfeest is bij uitstek de gelegenheid om iedereen de hand te schudden.’

Voorbereidingen Suikerfeest052.jpg
Sjirin, Souad en Aaliyah

Cadeautjes!

Tijdens de ramadan houd je je huis extra schoon en soms zijn huizen ook versierd. De ochtend van het Suikerfeest begint met een uitgebreid ritueel van badderen, mooi maken, lekkere geurtjes en nieuwe kleren. Kinderen hoeven nog niet mee te vasten, maar worden wel verwend tijdens het Suikerfeest. Zo ook de kinderen van Abdessamad en Souad. ‘Het is niet alleen de gezelligste maand van het jaar, het is ook de duurste maand,’ grapt Abdessamad. Als vast onderdeel van het Suikerfeest krijgen de armen aalmoezen en de kinderen cadeautjes of geld. Zonen Faris (9) en Jounayd (6) verheugen zich er nu al op, maar voor oudste zoon Sayfeddine speelt dit echter helemaal geen rol meer. Hij doet uit volle overtuiging mee aan de ramadan, hij heeft zelfs gevast toen hij met school naar de Efteling ging. ‘Sommige vrienden hebben die dag wel gegeten en halen de vastendag later weer in, maar ik vind het fijn om heel bewust te vasten. Ik mis het ook de eerste dagen na de ramadan, ik vind het gewoon een fijne tijd.’

Voorbereidingen Suikerfeest286.jpg
Omar

Drukte bij de bakker

Niet iedereen, zoals de moeder van Abdessamad, bakt de koekjes zelf. Bij bakkerij Marakesh in Den Haag is het razend druk zo vlak voor het Suikerfeest. Het feestelijk assortiment dat in de toonbank ligt, is haast niet aan te slepen. Omar is al weken bezig met de voorbereidingen op het Suikerfeest. Enorme voorraden meel, honing, dadels en amandelen zijn ingekocht. Tijdens de ramadan is de bakkerij met ploegendiensten twintig uur per dag in bedrijf; de winkels blijven open tot tien minuten na zonsondergang zodat iedereen z’n bestelling kan ophalen. Daarna nuttigt het personeel de Iftar maaltijd in de winkel en om drie uur ’s nachts begint de eerste ploeg vrouwen alweer de handgemaakte koekjes voor de volgende dag te bereiden. In de 27ste nacht van de ramadan, Laylat al-Qadr, de allerheiligste nacht, schenkt de bakkerij traditiegetrouw een Iftar maaltijd aan een moskee in Den Haag.

Bij bakkerij Marakesh in Den Haag is het razend druk zo vlak voor het Suikerfeest. Enorme voorraden meel, honing, dadels en amandelen zijn ingekocht.

Ook al is het keihard werken – het is de drukste maand van het jaar met nog een piek in het eerste weekend na het Suikerfeest – toch vindt Omar de vastenmaand de mooiste tijd van het jaar. ‘Het is fijn om zo intensief met God in gesprek te zijn, om extra je best te doen een goede moslim te zijn. Als het voorbij is, kijk ik alweer uit naar de volgende ramadan.’

Wist je dat…

  • ... het Suikerfeest in het Arabisch 'Eid-al-Fitr' heet? Als je iemand een prettig Suikerfeest toewenst, zeg je in het Arabisch 'Eid Mubarak'. Voorafgaand en tijdens het Suikerfeest zie je ook veel versieringen met daarop 'Happy Eid'.
  • ... het Suikerfeest, net als de Christelijke feestdagen en bijvoorbeeld Valentijnsdag, steeds moderner en commerciëler wordt? Ballonnen, slingers, en taarten met 'Happy Eid' zijn online te koop.
  • … tussen moslims onderling het soms een dag kan schelen wanneer de ramadan eindigt? Turkse moslims volgen meestal een speciaal rekenmodel en Marokkaanse moslims wachten over het algemeen tot de maansikkel in Saoedi-Arabië is gezien.
  • … radio en tv presentator Tijs van den Brink een paar dagen heeft meegevast met een moslim gezin, te zien in 'Tijs en de ramadan' op 3 juli en 10 juli om 21.30 uur, NPO 2?

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Einde van de ramadan, en dan?

Gepubliceerd op 30 juni 2017 Geschreven door Anouk van der Wal Fotografie door Inge van Mill

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 16

30 juni 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
16