Samen sparen voor de stadsboerderij

Editie 15
Kinderboerderij016X1B5756.jpg

Kinderen verzamelen lege flessen voor het statiegeld. Vrijwilligers bakken pannenkoeken voor een heus ‘Pannenkoeken Pop-up restaurant’. Buurtbewoners organiseren spontaan een rommelmarkt. Samen sparen ze voor een picknicktafel, een leuke inrichting voor de cavia knuffelhoek of een steigerhouten speelkeuken voor een van de tien stadsboerderijen in Den Haag. Crowdfunding, noemen we dat. En de Haagse stadsboerderijen zijn wat crowdfunding betreft het beste paard van stal.

Een stukje picknicktafel kopen

Vier jaar geleden begon Hans de Rijk, teamhoofd van de stadsboerderijen in Den Haag, met een jaarlijkse crowdfundingactie. Dit jaar staat de hele maand juni in het teken van de spaaractie. Maar waarom kopen de stadsboerderijen niet gewoon zelf een nieuwe bank of een speeltoestel? ‘Er zijn natuurlijk altijd meer wensen dan het budget groot is,’ lacht Hans. ‘Maar dat is niet de hoofdreden voor deze actie. Het gaat namelijk in eerste instantie niet om geld, maar om betrokkenheid. Het gaat erom dat je samen spaart voor een mooie picknicktafel en dat je daar vervolgens ook met je buurtgenoten aan gaat zitten. Het wordt dan ook een beetje van jou.’ Daarom doen alle stadsboerderijen tegelijk mee met de crowdfundingactie, maar sparen ze allemaal met een eigen doel. ‘We sparen niet voor een pot met geld, maar je spaart heel bewust voor dat ene bepaalde ding bij je eigen stadsboerderij,’ legt Hans uit.

Kinderboerderij036X1B5770.jpg
Hans de Rijk

‘Boerin, dit willen we graag!’

De beheerders van de stadsboerderijen komen meestal met het voorstel voor een spaardoel, en de beheerders krijgen de ideeën zelf weer van de bezoekers. Bij stadsboerderij De Woelige Stal sparen ze voor een lachspiegel. De spiegel moet komen aan het einde van het zogenaamde ‘ontdekpad’, dat is aangelegd met behulp van crowdfundingacties in de vorige jaren. Beheerder Sandra laat trots de plek zien waar de spiegel straks moet komen. ‘De kinderen wilden iets geks bij het ontdekpad. En toen we met z’n allen op uitje waren in Drievliet, zagen de kinderen een lachspiegel en zeiden ze: ‘Boerin, dit willen we graag!’ en zo is ons nieuwe spaardoel bedacht.’ Aan het begin van het ontdekpad staat een zandbak met een speeltoestel, ook bij elkaar gespaard door crowdfunding. Sandra: ‘We hebben toen ook echt het speeltoestel samen met de kinderen uitgezocht, we hebben samen door de boekjes gebladerd tot we het perfecte toestel tegenkwamen.’

Kinderboerderij10A27X4625.jpg
Sandra, beheerder van De Woelige Stal en de kinderen uit de buurt.

Hans legt uit dat de basisvoorzieningen van de stadsboerderijen in Den Haag op orde zijn. ‘Dus bij deze crowdfundingacties kijken we vooral wat er nog leuker kan.’ En dat positieve verhaal slaat aan bij de buurt. De rommelmarkt op De Woelige Stal wordt druk bezocht en er lopen kinderen rond die zelfgebakken koekjes verkopen.

Op stadsboerderij de Schildershoeve is dat niet anders. Daar heeft een kring kinderen zich verzameld rondom de Voorleesstoel. En jawel, de stoel is ook weer bij elkaar ‘gecrowdfund’. Hans: ‘Het idee van crowdfunding is dat degene die iets doneert, ook iets kleins terug krijgt, zoals een lekkere pannenkoek in het pop-up restaurant of een gezellige voorleesmiddag.’

Bezoekers kunnen heerlijke zelfgebakken koekjes kopen. Kinderen kunnen luisteren naar een spannend verhaal vanaf de voorleesstoel op de Schildershoeve.

Als de brandweer

De crowdfundingacties van de staatsboerderijen zijn elk jaar weer succesvol. Vaak worden de doelen met 200% gehaald. Daar kan menig startend crowdfunder jaloers op zijn! Hoe krijgen ze dat toch voor elkaar? Hans heeft wel een paar tips. ‘Begin tijdig met een actie en bedenk al meteen wie je nodig hebt om je actie tot een succes te maken. Zet vooral je familie, vrienden en je netwerk in. Vertel iedereen over wat je gaat doen en wat je wilt bereiken.’ Medestanders zijn volgens Hans ontzettend belangrijk. ‘Bij De Woelige Stal mochten we bijvoorbeeld het springkussen van de brandweer lenen. Kinderen konden lekker komen springen en ouders deden dan een kleine donatie in de donatiebus. En ja, dan gaat je actie natuurlijk ook als de brandweer.’

Na de startfase gaat het vooral om tussentijds goed laten zien wat je actie opbrengt. Hans: ‘Wij hangen bijvoorbeeld spaarthermometers op bij de kinderboerderij. Daar zie je dat er bijvoorbeeld nog maar 20% nodig is voor een bepaald spaardoel. Dan willen mensen vaak nog wel dat ene zetje geven. Succes trekt succes aan.’ Tot slot is het belangrijk om altijd de verbinding te houden met je bezoekers. ‘Mensen moeten het je gunnen. Als je het hele jaar door niks doet om je bezoekers aan je te binden, dan gaan ze ook niks geven tijdens een crowdfundingmaand.’

Kinderboerderij09A27X4567.jpg
Op de Kinderkleedjesmarkt op De Woelige Stal wordt druk handel gedreven voor een lachspiegel.

 Wist je dat…

  • … jouw bijdrage uiteraard welkom is?! Je vindt alle acties op voorjebuurt.nl.
  • Fonds 1818 jouw donatie dan verdubbelt?
  • … er ook andere boerderijen uit Nederland meedoen met de actie? In totaal doen 36 boerderijen mee.
  • … Den Haag tien stadsboerderijen heeft? Daar wonen geiten, schapen, konijnen en andere landbouwhuisdieren. Je kunt ze allemaal vinden op denhaag.nl.
  • … je de Haagse stadsboerderijen ook kunt volgen via Facebook en Twitter?
  • … er in Nederland 530 ‘publieksboerderijen’ zijn?
  • … de 530 kinderboerderijen goed zijn voor zo’n 25 tot 30 miljoen bezoeken per jaar? Dat zijn gemiddeld 56.000 bezoeken per kinderboerderij per jaar.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Samen sparen voor de stadsboerderij

Gepubliceerd op 16 juni 2017 Geschreven door Shelley Kouwenhoven Fotografie door Frank Jansen

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 15

16 juni 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
15