‘Mensen weten niet dat we veel bevoegdheden hebben’

Editie 15
Foto: Emmy de Graaf

Op politiebureau Zuiderpark zitten ze naast elkaar aan tafel: Bo, als jonkie bij de  handhaving en de ‘ouwe rot’ in het politievak Brigitte Mullekes.

Bo Schot was nog jong toen ze van het vmbo kwam, maar als 16-jarige wist ze welke richting ze uit wilde. De veiligheidssector, dat leek haar wel wat. ‘Een bureaubaan was niets voor mij, ik wilde actie, dingen meemaken.’ Uiteindelijk kwam ze bij de tweejarige mbo-opleiding Htv terecht, oftewel: Handhaver toezicht en veiligheid. Tijdens haar studie liep ze stage bij de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Delft. Daar ontdekte ze hoe leuk ze de praktijk van de handhaving vond. ‘Geen dag is hetzelfde’, zegt ze. Inmiddels werkt ze alweer een jaar bij het handhavingsteam van het stadsdeel Escamp in Den Haag.

Brigitte Mullekes begon net als Bo al jong met werken, maar dan bij de politie. Ze werkte eerst als agent, later als hoofdagent en brigadier. Inmiddels is ze de ploegchef van Bo en de 13 andere handhavers die in Escamp werken. Dat de handhavers het politiebureau als uitvalsbasis hebben is uniek in Nederland. In 2013 werd besloten dat in Den Haag als eerste gemeente van Nederland de handhavingsteams onder aansturing van de politie werden gebracht.

Brigitte.jpg
Ploegchef Brigitte Mullekes. Foto: Emmy de Graaf

 
‘Voor de politie in Den Haag was dat eerst best even wennen’, zegt Mullekes eerlijk. ‘Maar dat is logisch bij zo’n grote verandering. Ineens werd er een hele nieuwe dienst aan ons bureau toegevoegd.’ Maar nu kan Mullekes alleen maar concluderen: de handhavers zijn een meerwaarde voor de wijk. De politie schakelt regelmatig de hulp in van de handhavers. Als stelregel geldt: de politie is er voor de veiligheid, de handhavers voor de leefbaarheid. Bo: ‘Als het 0900-nummer van de politie wordt gebeld en ze weten dat wij er voor bevoegd zijn, dan worden wij er vaak naartoe gestuurd.’

Niet voor niets handboeien

Gisteravond werd Bo nog tijdens haar dienst gebeld over een gevaarlijk diep gat in de weg. Met de piketdienst en de wegbeheerder loste ze het op. Ze is tijdens haar dagelijks werk veel bezig om meldingen van inwoners na te lopen. Uit onderzoek blijkt dat inwoners van Den Haag zich het meest ergeren aan rommel op straat, hondenpoep, verkeerd geparkeerde auto’s en achtergelaten fietsen. Al die zaken pakken de handhavers op. En ja, ook de beruchte bekeuring moet ze wel eens uitschrijven. Voor foutparkeren bijvoorbeeld, voor het niet opruimen van hondenpoep, maar ook voor alcoholgebruik in de openbare ruimte.

Bo Schot.jpg
BOA Bo Schot. Foto: Bart van Vliet


‘Mensen weten niet altijd dat we veel bevoegdheden hebben’, zegt Bo. ‘Ze denken dat we alleen maar een boete mogen uitschrijven als je een blikje op de grond gooit. Maar dit werk is veel breder.’ Zo zijn de handhavers bevoegd om overtredingen te beboeten, mensen om een legitimatie te vragen en aanhoudingen te verrichten. Bo had onlangs nog een incident. Iemand ging zo tekeer dat ze genoodzaakt was om te zeggen: ‘Als u zo doorgaat, dan houd ik u aan.’ Waarop de man zei: ‘Dat mag jij helemaal niet.’ Bo’s reactie: ‘Toch wel hoor, meneer!’ De handhavers op straat dragen niet voor niets handboeien.

Na de Melkert-banen

Het beeld dat mensen van de handhaving hebben is nog gebaseerd op vroeger, merkt Brigitte op. Dat beeld ontstond vanaf 1989, de tijd van de eerste Melkert-banen. Inmiddels is er veel veranderd en is de handhaving in heel Nederland aan het professionaliseren. Sinds 1994 kunnen gemeenten de zogeheten BOA’s –Buitengewone Opsporingsambtenaren – aanstellen die ook het proces-verbaal mogen opmaken. Er kwamen nieuwe opleidingsmogelijkheden, speciaal voor BOA’s, zoals de opleiding Htv die Bo volgde, met daarin veel aandacht voor de wettelijke kaders op het gebied van strafrecht, milieu en openbare orde. Verder zijn alle handhavers continue in opleiding. Zo krijgen ze naast de BOA opleiding EHBO training en moeten ze bijvoorbeeld ieder jaar een training geweldsbeheersing doen.

Training.jpg
De BOA’s volgen ieder jaar een training geweldsbeheersing. Foto: Bart van Vliet

 
Door de samenwerking met de politie leren de handhavers veel bij. Bo en haar collega-handhavers zijn altijd aanwezig bij de briefings van de politie. ‘Daardoor kennen ze de ins en outs, weten ze wat er speelt in de wijken’, zegt Brigitte. Ze noemt nog een ander voorbeeld van samenwerking, op het gebied van woninginbraken. Soms kunnen de handhavers een actie doen op het gebied van afval in een wijk waar veel wordt ingebroken. Bo vertelt dat dit laatst nog gebeurde in de wijk Rustenburg-Oostbroek. ‘Daar zag je dat het aantal inbraken afnam, omdat wij een oogje in het zeil hielden.’

Adoptiewijk

Ook hebben alle handhavers in Escamp een adoptiewijk, waar ze ongeveer een dag per week werken. In die wijken kennen ze veel inwoners en bedrijven en gaan ze bijvoorbeeld ook naar de bewonersoverleggen. Voor Bo is dat de wijk Morgenstond-Zuid. ‘Een redelijk rustige wijk’, volgens Bo, al wordt er veel verbouwd en aan de weg gewerkt, waardoor er vaak omleidingen zijn en weinig parkeerplekken. ‘Als ik door de wijk loop dan komen veel mensen naar me toe. Soms zijn dat lastige gesprekken, want we kunnen geen parkeerplaatsen uit de lucht toveren. Maar toch vind ik dat het leukste’, zegt Bo, ‘om contact te hebben met de mensen op straat.’ Brigitte vult haar aan: ‘Als je veel buiten wilt zijn, iets wilt betekenen voor de buurt en er wilt zijn voor de burger, dan is dit gewoon een supermooie baan.’

Handhavers in beeld

Er is een filmpje gemaakt over het werk van de Haagse handhavers. Die mag je zeker niet missen. En de ‘making-of’ is ook leuk om te bekijken.

 

Wist je dat...

  • … de meeste handhavers Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) zijn? Om handhaver in Den Haag te worden moet je een zware screening ondergaan en allerlei trainingen volgen, met de BOA-opleiding als basis. Zo worden handhavers onder meer geschoold op het gebied van rechts- en wetskennis, geweldsbeheersing, hulpverlenend optreden en gesprekstechnieken.
  • … onze BOA’s iedere dag aanschuiven bij de briefing van lokale politieteams, om te horen wat er in een wijk speelt? Ze vullen elkaar goed aan: de BOA’s zijn er voor de leefbaarheid in de wijk, de politie voor de veiligheid.
  • … de handhavers afgaan op meldingen van onder andere fietswrakken, hondenpoep, afvaloverlast? Blijf dus vooral melden, zodat zij hun werk goed kunnen doen!
  • … de BOA’s geen wapens dragen, maar wel handboeien? Een BOA mag mensen staande houden, identiteiten controleren, bekeuringen uitschrijven en personen aanhouden als deze worden verdacht van een strafbaar feit.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Haagse handhavingsorganisatie, kijk dan op DenHaag.nl

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Mensen weten niet dat we veel bevoegdheden hebben

Gepubliceerd op 16 juni 2017 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Bart van Vliet & Emmy de Graaf

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 15

16 juni 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
15