Drie Haagse jongeren met een lintje

Editie 14
a groep 1.jpg

Azhaar (17) kookt voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Mark (21) besteedt al zijn vrije tijd aan activiteiten voor zijn voetbalclub. Margharita (12) geeft dansles aan kleine kinderen en helpt bij andere activiteiten in een buurtcentrum. Het zijn Haagse jeugdhelden. Als waardering ontvingen zij voor hun inzet een Haags jeugdlintje op 26 april jl. Deze drie ‘helden’ vertellen over hun vrijwilligerswerk en hun motivatie zich belangeloos in te zetten.

Margharita016X1B2810.jpg
Margharita Bonnano (12)

Margharita Bonnano komt mij in het Buurtcentrum Kommunika trots tegemoet lopen met de oorkonde in haar handen en Haagse jeugdlintje opgespeld. ‘Ik had het totaal niet verwacht. Ik dacht dat ik naar een voorstelling ging. Het was echt een verrassing dat ik deze prijs kreeg’, vertelt Margharita. Zij komt al vanaf haar vierde jaar in het buurtcentrum. Toen deed ze zelf mee met allerlei activiteiten. Nu begeleidt ze samen met de welzijnswerkers zelf de kleinere kinderen. Ze geeft danslessen die ze zelf bedenkt aan kinderen van 4 tot 8 jaar. ‘Ik vind dansen en zingen heel leuk. En toen vroegen ouders en kinderen mij of ik ook lessen wilde geven. En dat doe ik nu al bijna twee jaar.’

Margharita komt drie keer per week op het buurtcentrum. Voor de danslessen, maar ook helpt ze de welzijnswerkers bij andere activiteiten zoals ‘Spelen met techniek’, feestjes of de Nationale Buitenspeldag en Halloween. ‘Ik ben ongeveer zes uur in de week in het buurtcentrum. Het is erg leuk. Ik ben niet echt streng, want ik vind straf krijgen zelf ook niet leuk. Toch luisteren de jonge kinderen heel goed naar mij. En ze zijn zo schattig als ze allemaal tegelijk dansen. We geven ook voorstellingen aan de ouders en andere kinderen’, zegt een enthousiaste Margharita. Zelf wil ze later zangeres worden. ‘Of dokter of gehandicaptenbegeleider, want ik heb zelf gehandicapte broertjes in mijn pleeggezin’, vertelt ze.

Op de vraag of ze nog iets meer wil vertellen, wil ze graag kwijt dat ze het buurtcentrum Kommunika een heel mooie en bijzondere plek vindt. ‘Hier worden activiteiten georganiseerd voor kinderen uit gezinnen die weinig geld hebben. Met een heel klein beetje geld kunnen deze kinderen zingen, dansen, knutselen, maar ook eens naar Drievliet of iets anders waar ze anders nooit heen kunnen. Dat vind ik echt goed!’

Meer informatie over het buurtcentrum vind je op de website van Kommunika.

Azhaar026X1B2568.jpg
Azhaar Ramsaroep (17)

Azhaar Ramsaroep is net bezig met een spelletje Rummikub samen met twee bewoners als ik haar ontmoet in de woonvoorziening in de Zuidlarenstraat. Sinds ruim een jaar is zij in deze woonvoorziening van zorgorganisatie Middin actief als vrijwilliger voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Deze mensen wonen zelfstandig onder begeleiding en hebben voorheen volwaardig in de maatschappij gefunctioneerd.

’De laatste maanden had ik helaas wat minder tijd voor mijn vrijwilligerswerk door mijn eindexamen. Ik denk wel dat ik ben geslaagd voor mijn eindexamen, maar het blijft altijd spannend. Daarna wil ik biomedische wetenschappen in Amsterdam gaan studeren’, zegt Azhaar. Voordat zij bij Middin begon, deed ze via haar stiefmoeder vrijwilligerswerk bij Stichting Humanitas. ‘Daar bracht ik eten rond, maakte ik een praatje of dronk ik een kopje thee met oudere zieke mensen.’ Nadat zij zich als vrijwilliger had aangemeld bij www.denhaagdoet.nl nam Middin contact met haar op. Bij het verzorgingshuis in de Zuidlarenstraat kookt zij voor 10-12 mensen in de gezamenlijke ruimte. En als er nog wat tijd over is, doet zij nog een spelletje met bewoners of maakt een praatje.

‘Ik ben heel graag met mensen bezig. Mensen met een handicap die behoefte aan contact hebben, gewoon wat willen kletsen of een spelletje doen. Ik wil hen het gevoel geven dat ze niet alleen zijn, dat er mensen zijn die om hen geven. Dat is mijn belangrijkste motivatie voor het doen van dit werk. En in vind het natuurlijk ook gewoon leuk!’, vertelt een enthousiaste Azhaar. Zij vertelt dat haar moeder haar heeft opgegeven voor het Haagse jeugdlintje. ‘Ik was in shock en dacht nooit dat ik in aanmerking zou komen voor deze onderscheiding’, aldus een bescheiden Azhaar. Uiteraard is zij wel supertrots op het lintje dat zij door de burgemeester kreeg opgespeld.
 

Mark016X1B3095.jpg
Mark Wasmus (21)

Uiteraard tref ik Mark Wasmus aan in de commissiekamer van voetbalvereniging Scheveningen. Druk in gesprek met Hans. ‘Een kleurrijke man, echt een man van de club’, vindt Mark. En hij kan het weten, want Mark is 5 dagen in de week te vinden op zijn club SVV Scheveningen. Hij geeft training, coacht een team, fluit wedstrijden, draait bardiensten en helpt mee met activiteiten van de jeugdcommissie. En dat al vanaf zijn 14e jaar.

‘Ik kon dat altijd goed combineren met school en huiswerk. En nu ik bij de HTM werk, gaat dat ook goed, al moet ik af en toe haasten om op tijd mijn team training te geven’, vertelt Mark. Zijn vader is ook clubman en actief binnen de club. ‘Dus zo ben ik er ook ingerold. Ik ben echt verslaafd aan het spelletje voetbal’, bekent hij, ‘anders zou ik al die activiteiten voor de club ook niet vol kunnen houden. Ik vind het ontzettend leuk om de jongens training te geven of te coachen, elke dag weer. Die liefde voor voetbal, dat is mijn belangrijkste motivatie. Bovendien vind ik dat je als lid van een vereniging zowel rechten als plichten hebt.’ Mark vertelt dat hij bloedfanatiek, maar niet ‘te’, want hij vindt dat je ook een voorbeeldfunctie naar de jonge kinderen hebt.

Hij moet lachen als hij vertelt over de uitreiking van het lintje. ‘Ik wist echt van niks. Ik moest eerder op mijn werk komen voor zogenaamd een gesprek met mijn manager. Toen zag ik ineens de jeugdvoorzitter en dacht: ‘wat is hier aan de hand?’. Hij nam mij mee en pas toen ik op het podium stond en een hand van de burgemeester kreeg, hoorde ik waarvoor dit allemaal was. Ik voelde me wat ongemakkelijk met al die aandacht, maar ik vond het vanzelfsprekend heel erg leuk waardering te krijgen voor mijn vrijwilligerswerk’, aldus Mark.
 

Het Haags Jeugdlintje

Het Haags Jeugdlintje is bedoeld voor jonge Haagse Helden. De gemeente wil met deze onderscheiding de Haagse jeugd stimuleren om zich belangeloos in te zetten voor een ander, of voor de stad Den Haag. Elk jaar op 26 april, de dag van de Nationale Lintjesregen, worden de Haagse Jeugdlintjes uitgereikt.

Meer informatie over het Haags Jeugdlintje vind je op Denhaag.nl.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

* Headerfoto is gemaakt door Emmy de Graaf.

Drie Haagse jongeren met een lintje

Gepubliceerd op 02 juni 2017 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Frank Jansen

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 14

02 juni 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
14