Zij werken voor de stad!

Editie 13
_91A0220.jpg

Van maandag 15 tot en met zaterdag 20 mei staat Den Haag in het teken van de Week van de Arbeid 2017. Samen met maatschappelijke partners organiseert de gemeente allerlei activiteiten vol kansen voor werkgevers en werkzoekenden.

Ook Editie070 laat de Week van de Arbeid niet aan zich voorbijgaan. Daarom zetten we in deze Editie070 verschillende beroepen in het zonnetje. Stuk voor stuk zijn ze bijzonder en maken het verschil. Samen werken al deze mensen aan een mooiere stad!

Boswachter0700238.jpg
Hans - foto: Valerie Kuypers

Hans, boswachter Westduinpark en omgeving

In Den Haag vind je bijna 2.000 hectare aan duingebieden, landgoederen, recreatiegebieden en parken. Een enorm gebied waarin voor de gemeente veertien boswachters werken. Hans is daar één van. Boswachters hebben als voornaamste taak ervoor te zorgen dat mensen respectvol met een groengebied omgaan en zich aan de regels houden. Maar ook moeten ze veel kennis van de natuur hebben om te weten wat er speelt in een gebied. Je leest meer over het werk van Hans in het artikel Door de ogen van de boswachter.

Schakeklas ROC Mondriaan
Taaldocente Jeannette - foto: Henriëtte Guest

Jeannette, taaldocent Taal+ School (ROC Mondriaan)

Jeannette is Nederlandse taaldocente bij het ROC Mondriaan. Zij geeft onder andere les op de Taal+ School aan een groep jonge Syrische en Eritrese vluchtelingen. Voor hen geldt dat Nederlands leren echt een voorwaarde is om hun leven te kunnen beginnen. Jeannette vindt het geweldig dat ze daaraan kan bijdragen. Je leest meer over het werk van Jeannette in het artikel Nederlandse taal leren bij het ROC Mondriaan.

Michel Den Dulk schijnt met een zaklamp het riool in
Michel - foto: Jurriaan Brobbel

Michel, beheerder van het riool

Den Haag heeft in totaal 1.700 kilometer aan riool. Op sommige plekken is het riool zo groot dat je er doorheen kunt lopen. Op andere plekken is het een stuk smaller. Michel Den Dulk is beheerder van het riool bij de gemeente Den Haag. Hij daalt regelmatig af, de donkere diepte in en inspecteert het riool. Zijn collega’s gaan via speciale inspectieputten naar beneden. Meer foto’s van het Haagse riool kun je zien in het beeldverslag Een kijkje in de Haagse rioolkeuken.  

20170207 Gemeente museum Mondriaan (3).jpg
Ruth - foto: Jurriaan Brobbel

Ruth, restaurator Gemeentemuseum

Van 2009 tot en met 2015 zijn alle Mondriaans van het Gemeentemuseum onder de loep genomen en waar nodig gerestaureerd. De afgelopen jaren gingen er 158 schilderijen van Mondriaan door de handen van Ruth en haar drie collega’s. Je leest meer over het werk van Ruth in het artikel Een onderonsje met Mondriaan.

Japanse_Tuin_Nelis003.jpg
Nelis - foto: Fleem Beemster

Nelis, tuinman bij de Japanse tuin

Al twintig jaar werkt Nelis als tuinman in de Japanse tuin op het landgoed Clingendael. Als er iemand is  die veel over de tuin weet, dan is het Nelis wel. Naast de belangrijke onderhoudsklusjes die hij in de tuin doet, weet Nelis ook aardig wat af van Japans snoeien. Je leest meer over het werk van Nelis in het artikel Hè?!? Is de Japanse tuin nu alweer gesloten?.

Leerplicht_Zorgcoordinator.jpg
Rebecca - foto: Arnaud Roelofs

Rebecca, leerplichtambtenaar

Als leerplichtambtenaar controleert Rebecca of jongeren en hun ouders zich houden aan de Leerplichtwet. Soms moet zij streng optreden tegen verzuim en dat maakt haar beroep niet altijd even geliefd. Stefanie vindt haar baan geweldig, maar niet een waar je op feestjes direct vol trots over vertelt. Je leest meer over het werk van Rebecca in het artikel Door de ogen van de leerplichtambtenaar.

_91A0609.jpg
Ton - foto: Fleur Beemster

Ton, marktmeester Haagse markt

Samen met zijn collega’s is Ton verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op de Haagse markten. Ton zweert erbij: ‘Binnen de gemeente is er geen gevarieerder werk te vinden dan op de markt. Ton houdt zich bezig met de organisatie van de markt, onderhoudt het contact met de kooplieden en handhaaft de marktregelgeving. Je leest meer over het werk van Ton in het artikel Door de ogen van de marktmeester.

CF049809.jpg
Jeffrey - foto: Lodewijk Duijvesteijn

Jeffrey, planoloog

Als stadplanoloog staat Jeffrey voor de uitdaging de stad zó in te richten dat hij toch aantrekkelijk, bereikbaar en leefbaar blijft. Jaarlijks komen er zo’n 4.000 nieuwe inwoners in Den Haag bij en voor al die mensen moeten we een plek vinden binnen de stadsgrenzen, want uitbreiden is er niet meer bij. Tegelijkertijd willen we ook een meer groene en duurzame stad. Hoe organiseer je dat? Je leest meer over het werk van Jeffrey in het artikel Door de ogen van de planoloog.   

Buurtsportcoach
Yasinne - foto: Valerie Kuypers

Yassine, Buurtsportcoach

Als buurtsportcoach in de wijk Laakkwartier staat Yassine dag in dag uit op playground Laakveld om jongeren enthousiast te maken voor sport. Als buurtsportcoach is hij een duizendpoot, hij doet het allemaal: van het organiseren van gratis sportactiviteiten en clinics voor de buurtkinderen tot toernooien en sportclubs, van het scholenvoetbaltoernooi Cruyff Courts 6 vs 6  tot de Stadsspelen. Je leest meer over het werk van Yassine in het artikel Door de ogen van de buurtsportcoach.

Week van de Arbeid

Meer informatie over de Week van de Arbeid vind je op denhaag.nl

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

* Headerfoto: Fleur Beemster

Gepubliceerd op 19 mei 2017 Geschreven door Alice Moore Fotografie door

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 13

19 mei 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
13