Op zoek naar een baan met Studio Haagsche Bluf

Editie 13
Tjeerd, Jinan en Bert

Ruim drie maanden heeft Omroep West vier Haagse werkzoekenden gevolgd in hun zoektocht naar een baan. Zij waren wekelijks te gast bij Tjeerd Spoor die hen tijdens zijn radioprogramma Studio Haagsche Bluf interviewde. Zo ook Bert en Jinan. In Editie070 lees je waarom zij hieraan meededen, of ze er iets aan hebben gehad en waar zij nu staan. 

In zijn radioprogramma Studio Haagsche Bluf bespreekt Tjeerd Spoor regelmatig de hoge werkloosheid in onze stad en wat de gemeente daaraan probeert te doen. Het idee om werkzoekenden te volgen was om de tegenslagen en positieve ontwikkelingen te bespreken, en niet alleen de positieve verhalen van de gemeente te vertellen.

2017-05-17_MG_7394.jpg
Ik ben onder de indruk van de veerkracht van deze vier deelnemers.


Tjeerd vertelt: ‘In de gesprekken  die ik met de gemeente had, kwam van beide kanten de wens naar voren om dit probleem een menselijk gezicht te geven. Hoe is het om zonder baan te zitten en wat doet dat met je als mens? Waarom komen sommigen er alleen niet uit en hebben ze er hulp bij nodig? En kan de gemeente het verschil maken door bijvoorbeeld workshops en sollicitatietrainingen aan te bieden of een werkloze aan een begeleider te koppelen? Hierover ben ik met vier werkzoekenden in gesprek gegaan.’ 

Veerkracht en positiviteit

Tijdens de uitzendingen was hij vooral onder de indruk van de veerkracht van de vier deelnemers en hun optimisme om na maanden, of soms zelfs na jaren zoeken, toch door te zetten en niet op te geven.

Over Jinan vertelt Tjeerd dat zij er alles aan doet om steeds beter Nederlands te spreken en daar zelf zeer kritisch op is. ‘Elke keer als zij in de uitzending zat, klonk het weer beter en het werd vooral leuk als ze uit zichzelf sprak en niet haar blaadje aanhield. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk.’ Bert maakte bij Tjeerd veel indruk door zijn enorme doorzettingsvermogen. ‘Zonder huis en baan en er dan toch met veel positivisme en een goed humeur weer bovenop komen. Hoe hij daarover sprak kan echt een voorbeeld zijn voor veel mensen. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, blijf in je mogelijkheden en kansen geloven en zet je voor de volle 100 procent in. Uiteindelijk word je inzet beloond, daar is Bert echt een sprekend voorbeeld van.’

Studio Haagsche Bluf (Omroep West): Bert
Ik ga voor het resultaat en de mensen waarmee ik dat moet bereiken!

Naam: Bert 
Leeftijd: 63 jaar
Werkloos: 4 jaar werkloos geweest
Tip van Bert voor andere werkzoekenden: Morgen is het weer een nieuwe dag. Blijf positief en realistisch. Laat de moed niet varen!

33 jaar lang werkte Bert voor dezelfde werkgever. Ineens werd hij geconfronteerd met een reorganisatie en moest hij op zoek naar een nieuwe baan. Bert was na al die jaren ook wel toe aan een nieuwe stap in zijn loopbaan, en besloot een hele andere kant op te gaan. Een baan als huismeester of productieplanner leek hem wel wat. Iets heel anders dan het werk dat hij deed; in zijn laatste functie was hij informatieanalist en controller. Maar Bert wil graag zijn creativiteit kwijt en collega’s coachen, een mentor zijn voor anderen. ‘Empowering people’, daar gaat het bij Bert om.

Een huiskamergesprek

Via het Werkgeversservicepunt Den Haag (WSP) werd Bert benaderd voor het radioprogramma Studio Haagsche Bluf. ‘De interviews voelden als huiskamergesprekken; het was erg prettig om met Tjeerd Spoor te praten’, vertelt Bert. Ook heeft hij veel gehad aan de begeleiding het WSP. 

Bert hoeft inmiddels niet meer te zoeken. Sinds maart werkt hij als stallingbeheerder bij Biesieklette. Bert: ‘Ik ben ontzettend blij met deze nieuwe uitdaging!’

Studio Haagsche Bluf (Omroep West): Jinan
Soms is het best moeilijk om positief te blijven.

Naam: Jinan
Leeftijd: 41 jaar
Werkloos: 1,5 jaar werkloos
Tip van Jinan voor werkzoekenden: Als plan A niet werkt, ga dan over op plan B.

Jinan is een Irakese vrouw en woont sinds anderhalf jaar met haar gezin in Nederland. Bij het ROC Mondriaan krijgt zij twee dagen in de week Nederlandse les, en een keer per week gaat zij naar de bibliotheek om met een docent de Nederlandse taal te oefenen. Jinan zegt: ‘Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan, maar nu wil ik wel een betaalde baan.’ Ze wil graag werken in de logistieke sector, maar een administratieve baan of werken bij een callcenter ziet ze ook wel zitten. Jinan spreekt vier talen: Engels, Arabisch, Papiaments en Nederlands (B1), en ze verstaat Spaans.

Een spiekbriefje is niet meer nodig

Jinan is tevreden over het WSP en haar begeleider. Dankzij hem heeft Jinan zich destijds aangemeld voor het radioprogramma Studio Haagsche Bluf. Volgens haar begeleider was dit een mooie oefening om de Nederlandse taal nog meer te oefenen.

Over haar deelname aan het radioprogramma zegt zij: ‘Het was een nieuwe ervaring voor mij. Vroeger durfde ik niet in het openbaar te praten en de radio-uitzendingen waren een mooie oefening om mijn Nederlands te verbeteren.’ Tjeerd Spoor stelde haar tijdens de uitzendingen op haar gemak en praatte gelukkig langzaam. ‘Vooraf kreeg ik de vragen toegestuurd zodat ik kon oefenen. Maar een spiekbriefje mocht ik op een gegeven moment niet meer meenemen’, vertelt Jinan lachend. ‘Tjeerd vond dat niet meer nodig.’ 

Tijdens haar zoektocht naar een nieuwe baan komen regelmatig vrijwilligersfuncties op haar pad maar Jinan wil zo graag een betaalde baan. Ze denkt erover na om over te gaan op plan B. Ze wil zich aanmelden voor een BBL-opleiding. ‘Ik ben van plan om een nieuwe opleiding te volgen. Ik twijfel nog tussen de opleidingen tandartsassistente of financiële administratie.’

Beroepsbegeleidende Leerweg. Een combinatie van werken en leren. 4 dagen stage en 1 dag naar school. 

Boost your future

Afgelopen week stond Den Haag in het teken van de Week van de Arbeid. Wist je dat het jaarlijkse carrière-evenement Boost Your Future de week afsluit? Boost Your Future is voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar die op zoek zijn naar een baan, opleiding of combinatie van werken en leren. Kom zaterdag 20 mei tussen 12.00 - 16.00 uur naar het atrium van het stadhuis.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Op zoek naar een baan met Studio Haagsche Bluf

Gepubliceerd op 19 mei 2017 Geschreven door Paula Palaio Fotografie door Henriëtte Guest

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 13

19 mei 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
13