Een 'match made in heaven': de OPCW en Den Haag

Editie 13
OPCW_91A0015.jpg

Stel je eens voor: een wereld zonder oorlog, geweld en wapens. Dat is een wereld waar we naar moeten streven, zo dachten ze 24 jaar geleden ook. Toen ondertekenden 130 landen namelijk het Verdrag Chemische Wapens. Hiermee beloofden deze landen dat ze samen zouden strijden voor een wereld zonder chemische wapens.

Vier jaar later ging de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) van start. Deze organisatie zou zich bezig houden met de uitvoering van dit verdrag. Inmiddels is de tijd voorbij gevlogen en viert de OPCW dit jaar haar twintigjarige bestaan. Tot op de dag van vandaag geniet de OPCW de steun van 192 landen en om te zeggen dat ze op de goede weg zijn is een understatement. 95 procent van de opgegeven voorraad chemische wapens op de wereld is al vernietigd! Een stap richting vrede is dus gezet. Ook de commissie van een van de meest prestigieuze prijzen ter wereld zag dit in. In 2013 ontving de OPCW namelijk de Nobelprijs voor de Vrede.

Twee decennia terug besloot de OPCW om zich in Den Haag te vestigen. Samen met tienduizenden anderen werken de medewerkers van de OPCW hier iedere dag aan een betere wereld. Benieuwd hoe het is om in de internationale stad van vrede en recht bij een Nobelprijswinnaar te werken? Michael, Asger, Merlijn en Saron vertellen hierover.

 “Na twintig jaar is mijn werk iedere dag weer even spannend” – Michael Barrett 

OPCW_91A0100.jpg
Michael heeft de OPCW groot zien worden en is daar erg trots op.


Iemand die de OPCW vanaf dag één heeft mee mogen maken is de Brit Michael Barrett. Overigens noemt hij zichzelf liever een Hagenees, want Den Haag is al 37 jaar zijn thuis. Na een tip van een vriend over ‘een nieuwe organisatie in Den Haag’ besloot Michael te solliciteren. En hij is er nooit meer weggegaan.

Je zou misschien denken dat Michael zich na twintig jaar bij dezelfde werkgever weleens zou vervelen. Maar niets is minder waar: iedere dag is anders en daarom even spannend! Zo heeft hij voor zijn werk zo’n 25 landen bezocht, waar hij onder andere cursussen geeft over hoe je je beschermt tegen chemische wapens. Maar een van de mooiste dagen van zijn carrière is toch de dag waarop ze te horen kregen dat de OPCW de Nobelprijs voor de Vrede won. Een prachtige bekroning voor Michael en alle anderen die zich dag in dag uit inzetten voor de OPCW!

Michael bevindt zich in een bijzondere positie: hij heeft de OPCW en Den Haag beide zien ontwikkelen. Zo ging de OPCW van een organisatie die één missie per maand uitzond, naar een drukke organisatie met tien missies per week. En Den Haag werd met de komst van meer internationale organisaties en dus meer expats steeds meer een internationale stad.

“Er is meer in Den Haag dan je je eigenlijk realiseert” – Asger Kroll

OPCW_91A0148.jpg
Asger is pas begonnen bij de OPCW, maar voelt zich nu al thuis op zijn nieuwe werkplek.

Waar Michael er al vanaf 1997 bij is, werkt Asger pas sinds april dit jaar bij de OPCW. Als hoofd Politieke Zaken en Protocol schrijft hij speeches voor de directeur-generaal van de OPCW en bereidt hem voor op zijn bezoeken. Asger maakte in zijn korte tijd als medewerker meteen de viering van het twintigjarig jubileum van de OPCW mee. Een gebeurtenis waarbij onder andere koning Willem-Alexander en kroonprinses Victoria van Zweden aanwezig waren. Hij viel dus meteen met zijn neus in de boter!

Zo’n vijf jaar geleden kwam de Deense Asger naar Den Haag. Toch verrast Den Haag hem na al die tijd nog steeds. Iedere keer ontdekt hij nieuwe internationale organisaties en realiseert hij zich dat er meer in Den Haag zit dan je eigenlijk zou denken. Al deze organisaties brengen ook veel verschillende expats met zich mee. En deze diversiteit maakt Den Haag bijzonder, zo vindt hij.

“Diversiteit is een verrijking voor de OPCW, en een mooie uitdaging voor mij” – Merlijn Angad-Gaur

OPCW_91A0187.jpg
Merlijn vindt het prachtig om in een internationale organisatie met zoveel verschillende culturen te werken.


Iemand die in zijn werk dankbaar gebruik mag maken van deze diversiteit is Merlijn. Hij houdt zich namelijk bezig met het aantrekken van nieuw talent voor zijn organisatie. Eén van de standpunten van de OPCW is om zoveel mogelijk nationaliteiten in het personeelsbestand te hebben, zodat het een goede representatie is van al haar lidstaten. Dit is voor hem een hele uitdaging, aangezien geschikte kandidaten die solliciteren op de functies die vrijkomen vaak uit dezelfde lidstaten komen.

Als Nederlander is het werk bij de OPCW voor Merlijn erg bijzonder, omdat je niet alleen heel veel leert over je eigen culturele identiteit, maar ook die van anderen. Op zijn werk ziet hij dagelijks hoe verschillende identiteiten samengaan en dat is echt een verrijking! Overigens is Merlijn niet de enige Nederlander bij de OPCW. Sterker nog, Nederlanders maken een belangrijk deel uit van de OPCW: van de huidige 411 werknemers zijn er 69 Nederlands. 

“Voor mij zijn de OPCW en Den Haag een perfecte combinatie” – Saron Abraha

OPCW_91A0157.jpg
Als financieel medewerker houdt Saron voornamelijk de contributiegelden van de verschillende lidstaten in de gaten.


Ook Saron is een van deze 69 Nederlanders die zich inzet voor een wereld die vrij is van chemische wapens. Als financieel medewerker houdt Saron voornamelijk de contributiegelden van de verschillende lidstaten in de gaten, zodat de OPCW haar werk kan blijven doen. Deze baan is voor haar net wat specialer dan anders, omdat je met zoveel verschillende mensen werkt. Haar afdeling bestaat dan ook uit twaalf verschillende nationaliteiten. Een van de leukste aspecten hiervan vindt ze de gezelligheid. Zo worden er vaak speciale Afrikaanse of Latijns-Amerikaanse borrels georganiseerd!

Naast financieel medewerker bij de OPCW heeft Saron een andere hele belangrijke baan: moeder. En de combinatie OPCW en Den Haag werkt voor haar perfect. De OPCW geeft haar de mogelijkheid om beide banen te combineren; Den Haag is de plek bij uitstek om haar kinderen te laten opgroeien. Zo is Den Haag gemoedelijk en rustig, kent de stad veel groen en zijn er veel goede (internationale) scholen in de buurt. Eerder woonde Saron in Rotterdam, maar sinds ze in Den Haag woont gaat toch haar voorkeur uit naar deze laatste. Niet in de eerste plaats omdat ze voor een vakantiegevoel niet het vliegtuig hoeft te pakken: binnen no-time sta je hier namelijk op het strand.

Er is werk aan de winkel!

OPCW_91A0060.jpg
Normaal gesproken zitten tijdens vergaderingen de directeur-generaal en de voorzitter op deze plek. Maar nu laten Asger, Merlijn, Saron en Michael de Ieper zaal zien!

Al twintig jaar zetten mensen als Michael, Asger, Merlijn en Saron zich in voor een betere wereld. En ondanks dat ze al zoveel hebben bereikt is iedereen het er bij de OPCW over eens: juist nu heeft de wereld de OPCW hard nodig! Zo streeft de OPCW ernaar om alle chemische wapens in de wereld te vernietigen, om zo te voorkomen dat ze ooit nog kunnen worden ingezet. Samen met overheden, de industrie, wetenschappers en de maatschappij wil de OPCW er voor te zorgen dat chemische stoffen alleen nog worden ingezet voor vreedzame doeleinden. Alleen op deze manier kan chemie leiden tot een betere wereld.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Een 'match made in heaven': de OPCW en Den Haag

Gepubliceerd op 19 mei 2017 Geschreven door Rocelle van der Kemp Fotografie door Fleur Beemster

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 13

19 mei 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
13