Atletiek in Den Haag op het hoogste podium

Editie 13
170519MBHaagAtletiek285.jpg

Het is de eredivisie van de atletiek: het NK Teams. Op zaterdag 20 mei strijden de acht beste teams van Nederland om de kampioenstitel aan de Laan van Poot in Den Haag. Olympisch sporter Fabian Florant en toernooi-organisatoren Liliane Mandema en Henk Verploegh vertellen waarom atletiek een ideale sport is, en of het thuisvoordeel HAAG Atletiek aan de winst kan helpen.

170519MBHaagAtletiek129.jpg
Liliane Mandema

Liliane Mandema
Vrijwilliger bij HAAG Atletiek, organisator van het NK Teams.
Begon op haar 16e met atletiek, oud Nederlands kampioen op de 400 meter.

‘Atletiek is een individuele sport, maar eens per jaar is er een NK voor teams. De acht beste mannen- en vrouwenteams doen mee. Het mooie van deze wedstrijd is de teamspirit en het clubgevoel. Het kan verrassend eindigen, want de estafettenummers zijn aan het eind van de dag. Als de koploper het stokje laat vallen, verandert alles.

Samen met Marleen Westhoff en Henk Verploegh zit ik in het kernteam van de toernooiorganisatie. We hebben al meer ervaring met grote toernooien, dus er ligt een draaiboek. We werken met zo’n 140 vrijwilligers komende zaterdag. Dit jaar is voor het eerst alles digitaal, dus het is extra belangrijk dat het internet en de software goed werken. Alle scores kunnen live online gevolgd worden.

Ik ben zelf op mijn zestiende met atletiek begonnen. Ik ging een keer mee met een vriendinnetje en binnen een jaar stond ik op de Europese jeugdkampioenschappen. Het mooiste was Nederlands Kampioen worden op de 400 meter, in de tachtiger jaren. Ik heb aan zo’n 30 interlandwedstrijden meegedaan, dus die ervaring neem ik mee in de organisatie van dit toernooi. Ik weet hoe belangrijk rust en een strakke planning voor de atleten zijn, zodat ze zich kunnen concentreren op de sport.

Atletiek trekt aan, we merken een Dafne Schippers-effect. Ze is echt een rolmodel. Dat is mooi, want atletiek is een mooie basissport, zeker voor kinderen. Atletiek wordt ook wel de moeder van de sporten genoemd. Ik ben zelf fysiotherapeut, en ik zie het ook: atletiek is goed voor je houding en spierkracht. Bij hockey sta je voorovergebogen, maar bij atletiek werk je aan een symmetrische ontwikkeling.’

170519MBHaagAtletiek168.jpg
Fabian Florant

De beste hink-stap-springer van Nederland. Vorig jaar deed hij mee aan de Olympische Spelen in Rio. Hij is captain van het mannenteam van HAAG Atletiek en ambassadeur van de atletieksport in Den Haag.

‘We hebben zaterdag het thuisvoordeel tijdens het NK Teams. We gaan er alles aan doen om voor de derde keer op rij de titel te pakken. We missen twee goede Vlaamse atleten die een wedstrijd in België hebben, maar dat zal niet bepalend zijn want we hebben een sterk team. Atletiek is natuurlijk een individuele sport, dus samen trainen voor zo’n NK is lastig, alleen de estafetteploeg kan dat. Als captain was het mijn doel om een hecht team te smeden en ons samen mentaal voor te bereiden.

Voor mij is dit weer een druk seizoen. Na het meedoen aan de Olympische Spelen ben ik op volle kracht aan het trainen, iedere dag reis ik naar Sportcentrum Papendal. Maar HAAG Atletiek voelt als mijn familie en ik ben Hagenees 'for life', dus ik ben blij dat ik aan dit toernooi mee kan doen. Ik heb veel te danken aan de club. De hulp van trainer Paul Wernert en de steun van de club hebben voor mij veel betekend op weg naar de Olympische Spelen. Ik kreeg tot aan mijn kwalificatie voor de spelen geen financiële steun van sportkoepel NOC*NSF of de Atletiekunie, dus ik moest alles zelf doen. HAAG Atletiek heeft zelfs nog een crowdfundingsactie voor me georganiseerd.

We hebben echt een beter systeem nodig in Nederland, er moet meer geïnvesteerd worden in de atleten. Sportresultaten kosten geld. Stel je voor dat er in het Nederlandse voetbal alleen geïnvesteerd zou worden in sporters die de top al behaald hebben. Je moet veel eerder beginnen om talent vooruit te helpen. Ik heb alles helemaal zelf moeten doen en allerlei baantjes aangenomen om voldoende geld te verdienen. Uiteindelijk heb ik op wilskracht de Olympische Spelen behaald. Ik hoop dat mijn verhaal tot verandering leidt.

In Den Haag geef ik veel sportclinics. Zo werk ik op scholen in de Schilderswijk om sport en een gezonde leefstijl te promoten. Ik geef atletiektrainingen tijdens de gymles. Ik wil de kinderen graag meegeven dat ze alles kunnen bereiken als ze zich er vol voor inzetten. En ik wil dat Den Haag dé atletiekstad van Nederland wordt. Maar eerst het NK Teams komende zaterdag. Natuurlijk gaan we voor winst.’

170519MBHaagAtletiek192.jpg
Henk Verploegh

Vrijwilliger bij HAAG Atletiek, organisator van het NK Teams.
Verantwoordelijk voor de atletiekbaan die komende zaterdag pico bello in orde moet zijn.

‘Van 1949 tot 1956 won ons mannenteam elk jaar het NK Teams. Daarna moesten we lang wachten, maar in 2015 en 2016 heeft het mannenteam van HAAG Atletiek twee keer op rij gewonnen. Vorig jaar werden we uitgedaagd door de Haagse wethouder Sport Rabin Baldewsingh, om op eigen terrein voor de derde keer op rij kampioen te worden. Ik dacht heel even: ‘Oeps, dat wordt nog een hele organisatie’. Maar dat was een kort momentje, want het is heel mooi om hieraan mee te werken. Bovendien, we zijn een van de grootste atletiekclubs in Nederland, met zo’n 1700 leden, dus dan heb je ook een verantwoordelijkheid.

De afgelopen weken hebben we samen met de gemeente alles gedaan om de baan in goede vorm te krijgen voor het toernooi. De verspringbak moet precies goed gevuld zijn. En in de discuskooi moesten de netten omhoog, voor de veiligheid. De gemeente had gelukkig een hoogwerker die we konden gebruiken. Het is spannend wat het weer zaterdag doet. Het is een drama als het veel regent, omdat het water blijft staan op de baan. Een waterballet in de kogelbak kunnen we niet gebruiken.

Ik kijk nu al uit naar dat podiummoment aan het eind van dag, als de winnende teams op dat podium staan. Natuurlijk is het mooi als wij dat zijn, maar ik hoop ook dat de dag gewoon goed verloopt. Het is gewoon mooi om al die sporters zo bezig te zien. Er is veel rotzooi in de samenleving, maar hier hangt altijd een positieve energie.’ 

170519MBHaagAtletiek094.jpg
Fabian, Liliane en Henk bereiden zich voor op zaterdag.

 

Wist je dat...

  • ... je gratis kan komen kijken bij het NK Teams op zaterdag 20 mei 2017? Het toernooi begint om 11:00 uur, om 17:30 uur is de prijsuitreiking.
  • ... je zaterdag dus olympische sporters zoals Fabian Florant in actie kan zien? Mis de onderdelen hink-stap-sprong en verspringen niet. Ook kogelstoten en de 100 meter sprint zijn spectaculair.
  • ... aan het NK Teams de acht beste mannen- en vrouwenteams uit Nederland meedoen? Zij komen uit op negentien onderdelen.
  • ... Dafne Schippers helaas niet meedoet? Haar club Hellas Utrecht komt niet uit in deze hoogste divisie.
  • ... ook het damesteam van HAAG Atletiek dit jaar niet meedoet aan het NK teams? Zij hopen dit jaar te promoveren. In dat geval zouden ze volgend jaar wel meedoen. 
  • ... de 'roots' van HAAG Atletiek terug gaan naar 1913? Toen werd de vereniging Vlug&Lenig opgericht, die later door fusies HAAG Atletiek zou worden.
  • ... mannen en vrouwen in Den Haag pas in 1991 samen gingen atletieken? In dat jaar fuseerden mannenvereniging V&L-TC en de vrouwenvereniging Olympia '48.
  • ... aan het NK Teams zo’n 250 sporters meedoen?

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Atletiek in Den Haag op het hoogste podium

Gepubliceerd op 19 mei 2017 Geschreven door Elleke Bal Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 13

19 mei 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
13