Kinderen herdenken in Madurodam

Editie 12
FB-Insta.jpg

De Nationale Kinderherdenking vond op 4 mei voor de tweede keer plaats bij Madurodam, op het George Maduroplein. Er waren in totaal circa 1.500 mensen aanwezig waarvan 1.000 kinderen. Zij luisterden en keken naar toespraken, dans, muziek en zang; alles door kinderen uitgevoerd. Editie070 vroeg drie jongeren die betrokken waren bij de herdenking naar ‘hun verhaal’ en wat vrijheid voor hen betekent: Iris, de burgemeester van Madurodam, Hani, een jonge Syrische vluchteling en Eva, zangeres van het Musicanti kinderkoor.

Kinderherdenking-11.jpg
Burgemeester van Madurodam Iris hield een persoonlijke en bevlogen toespraak.

Iris de Ruyter de Wildt (16 jaar)

Iris de Ruyter de Wildt is sinds vorig jaar burgemeester van Madurodam. ‘De directeur van mijn school benaderde mij omdat ik altijd heel actief voor de school bezig ben. Ik kende Madurodam eigenlijk alleen als pretpark, waar ik vroeger met mijn oma naar toe ging. Ik ging echt met een ’open mind’ de verkiezing voor burgemeester in. Ik had echt zoiets van ‘nee heb je, ja kan je krijgen’. Het is echt een kans om dingen te doen die ik anders nooit zou snel zou meemaken. Zo heb ik voormalig burgemeester Jozias van Aartsen ontmoet en gesproken en moet ik nadenken en meebeslissen of de Stichting Madurdodam Kinderfonds steun moet geven aan bepaalde goede doelen projecten.

In mijn functie als burgemeester ben ik ook in het voormalige concentratiekamp Dachau geweest. Dat was zo indrukwekkend. Je gaat de poort binnen en het eerste wat je ziet is een grote kale vlakte met grind. Hier stonden de mensen opeen gepakt om elke dag geteld te worden. Het was zo benauwend. Op het moment dat je de poort weer uitloopt voelt dat zo bevrijdend, alsof je dan pas weer vrij kan adem halen. Dat vind ik ook zo belangrijk van de Kinderherdenking. Dat we ons realiseren dat we in vrijheid leven. Als je met je eigen ogen de kampen ziet, of de verhalen van overlevenden hoort, gaat het veel meer leven. Dat is ook de kern van mijn toespraak tijdens de herdenking. De kracht van het persoonlijke verhaal. Ik wil met mijn verhaal een boodschap overbrengen. Denk niet in hokjes, oordeel niet voordat je mensen kent. Laat kinderen zijn wie ze willen zijn. Ik wil altijd graag andere mensen helpen. We zijn heel veel met onszelf bezig. Onbaatzuchtig, dat is eigenlijk ook het kernwoord in mijn toespraak. Vrijheid is iets waar moeten we samen keihard voor moeten werken, met respect voor elkaar.’    

Twitter-Hani.jpg
De jonge Syrische vluchteling Hani vertelde zijn persoonlijke verhaal.

Hani Ahwash (14 jaar)

Hani Ahwash is in zijn eentje gevlucht uit Syrië naar zijn vader. Zijn vader was al eerder gevlucht en woonde in Nederland. Zijn moeder woont nog in Syrië. ‘Ik ben anderhalf jaar geleden gevlucht uit Syrië. De oorlog in mijn land is verschrikkelijk. Mijn school werd soms beschoten. Klasgenoten stierven door bombardementen. Toen besloot ik te vluchten. Omdat mijn ouders gescheiden zijn, is mijn moeder nog in Syrië. We doen er alles aan haar ook naar Nederland te halen. Ik skype elke dag met haar. Dan vertellen we wat we die dag hebben meegemaakt. Het was heel moeilijk haar achter te laten. Ik mis haar elke dag.

Ik wil op de Kinderherdenking graag mijn verhaal vertellen. Juist op deze dag is het belangrijk te vertellen wat vrijheid is. Wat het is om je land, je huis, je familie, je vrienden achter te laten. En hoe belangrijk het is veilig te leven zonder bombardementen en angst. Dat je vrij bent, en gewoon naar school kunt. Ik blijf altijd positief, want ik heb nu de kans een nieuw leven te beginnen. Ik vind dat vluchtelingen meer hun verhaal moeten vertellen. Veel mensen hebben geen idee wat het is om vluchteling te zijn. Als mensen hun verhaal horen, beseffen ze pas hoe fijn het is om in vrijheid te leven, zonder oorlog, zonder angst.

Ik zit nu in de brugklas en ga volgend jaar naar HAVO 2. Later wil ik architect worden. Ik spreek al best goed Nederlands. Ik heb gelukkig een talenknobbel. Kortgeleden heb ik meegedaan met het programma Puberruil.Dat was heel tof en gek, want ik ruilde met de zoon van een molenaar die woont in Kinderdijk. Hollandser kan bijna niet.’   

Kinderherdenking-10.jpg
Het professionele Musicanti kinderkoor trad samen met het Nationaal Kinderherdenkingskoor op tijdens de herdenking.

Eva Miesen (13 jaar)

Eva Miesen is koorlid van het professionele Musicanti kinderkoor. ‘Ik heb een tijdje in Engeland gewoond en daar zong ik al bij een koor. Toen ik naar Nederland verhuisde, hoorde ik via een vriendin van de Academy of Vocal Arts. Na een auditie en gesprek ben ik nu bij het Musicanti koor terechtgekomen. Echt heel leuk. We oefenen twee keer in de week, en treden regelmatig op. Het leuke van een koor is dat je samen bent met veel andere kinderen. We zijn net terug van een buitenlands optreden in Hongarije. En we hebben ook met Pasen de Matthäus Passion gezongen. Ook treden we met kerst en een keertje in de zomer op. Over het algemeen zingen we klassiek. Bij de herdenking zingen we een liedje uit de musical ‘Soldaat van Oranje’. Met de andere schoolkinderen in het Nationale Herdenkingskoor gaan we het lied ‘Het is moeilijk voor te stellen’ uitvoeren.

Ik vind het heel goed dat deze herdenking er is. Ik weet nog heel goed dat als ik met mijn ouders bijvoorbeeld onderweg was op 4 mei, dat mijn vader de auto langs de weg parkeerde om twee minuten stil te staan om de slachtoffers van de oorlog te herdenken. Voor mij is vrijheid dat je kan zeggen wat je wil, kan doen wat je wil en kan zijn wie je wil.’

Waarom organiseert Madurodam de Nationale Kinderherdenking

Madurodam organiseert de Nationale Kinderherdenking in samenspraak met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Den Haag. Met de Nationale Kinderherdenking onderstreept Madurodam het belang dat zij hecht aan het doorgeven van de verhalen van toen aan de kinderen van vandaag. Met elkaar stilstaan dat wij in Nederland leven in vrijheid door de offers van anderen. Door kinderen zelf ‘hun verhaal’ te laten horen en zien, gaat de herdenking van de Tweede Wereldoorlog meer leven voor hen.

Kinderherdenking-16.jpg
De taptoe – niet te verwarren met de ‘last post’ - werd gespeeld in de vuurtoren van Madurodam door de jonge trompettiste Dineke Krol (16 jaar).

Wist je dat ...

  • … Den Haag is zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog? Er vielen veel slachtoffers door oorlogsgeweld.
  • … het grootste aantal slachtoffers onder de joodse bevolking viel, circa 12.000 doden? Den Haag kende voor de oorlog de grootste Joodse gemeenschap na Amsterdam.
  • … George Maduro een oorlogsheld was?. Hij vocht tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Hij overleed aan vlektyfus in concentratiekamp Dachau vlak voor de bevrijding, op 8 februari 1945.
  • … Madurodam in 1952 is opgericht als veel meer dan een pretpark? Het is opgericht als oorlogsmonument als levende herinnering aan George Maduro en als fondsenwerver voor het goede doel. Het Madurodam Kinderfonds ondersteunt nog altijd goede doelen voor kinderen. 
  • … Prinses Beatrix de eerste burgemeester van Madurodam was? Zij is dat bijna 30 jaar geweest, totdat zij koningin werd begin jaren tachtig. Sindsdien wordt de burgemeester jaarlijks verkozen.
Kinderherdenking-5.jpg
Loco burgemeester van Den Haag Boudewijn Revis en burgemeester Iris legden een krans.

Meer weten?

Meer informatie over de nationale herdenking en Bevrijdingsdag vind je op www.4en5mei.nl/herdenken-en-vieren. Op denhaag.nl vind je meer informatie over herdenkingen in Den Haag.

Omroep West was ook aanwezig bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam en maakte dit filmpje.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Gepubliceerd op 05 mei 2017 Geschreven door Jan Jens Fotografie door Roel Rozenburg

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 12

05 mei 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
12