Als het baasje van huis is

Editie 12
170501MBLiseKoopmans110.jpg

De afgelopen twee weken hebben weer veel mensen genoten van een welverdiende vakantie. Voor de vrijwilligers van de Vakantiedienst van de Vereniging Kattenzorg begint de drukte dan juist. Lise Koopmans gaat al veertien jaar langs bij wijk- en buurtgenoten om hun katten te verzorgen tijdens hun afwezigheid. En dat doet ze met liefde: ‘Het is fijn dat de mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun kat tijdens hun afwezigheid. En het is zo leuk om op deze manier steeds nieuwe mensen en nieuwe katten te leren kennen.’

Genoeg kattenliefhebbers in de Vogelwijk

Toen Lise met vervroegd pensioen ging, wilde ze graag vrijwilligerswerk doen. Via een vriendin kwam ze terecht bij de Vakantiedienst van de Vereniging Kattenzorg. Daarnaast was ze ook Taalmaatje en secretaris van de Haagse Ouderenraad. Lise: ‘Maar in al die tijd zijn alleen de katten gebleven. Daar ligt toch echt mijn hart.’ Ze is inmiddels coördinator geworden van de wijken Bohemen, Kijkduin en de Vogelwijk. Alle aanvragen voor de buurt komen bij haar binnen en zij kijkt dan of ze vrijwilligers kan matchen. ‘Ik heb hier nog nooit ‘nee’ hoeven verkopen. Er zijn ongeveer veertien verzorgers in deze buurt actief, dus dat is prettig. En als ik echt niemand kan vinden, dan ga ik gewoon zelf.’ 

170501MBLiseKoopmans190.jpg
Lise Koopmans zet zich al ruim veertien jaar in voor de Vereniging Kattenzorg en is coördinator van de wijken Bohemen, Kijkduin en de Vogelwijk.

Stadsspeld

De Vakantiedienst is er niet alleen maar voor vakantiegangers. Lise: ‘We zorgen ook voor de katten van mensen die bijvoorbeeld in het ziekenhuis liggen, of ouderen die zelf niet meer kunnen zorgen voor hun katjes. Je komt dan bij de ouderen thuis, of in het verzorgingstehuis. Dan maak je ook vaak gezellig een praatje en heb je ook vooral een sociale functie.’

Je leert vanuit deze vrijwilligersfunctie sowieso veel mensen kennen in de buurt, merkt Lise op. ‘Dat klinkt misschien een beetje gek, aangezien de mensen niet thuis zijn als jij langskomt, maar vooraf maak je natuurlijk kennis met elkaar. Je komt toch in iemands huis. En bij sommige mensen kom ik al jaren. Daar ben ik ook gewoon mee bevriend geraakt. Dan doen we bijvoorbeeld een borreltje voordat ze weer weggaan. Je leert dus niet alleen de katten kennen, maar ook hun baasjes.’

Lise heeft, samen met zeven andere vrijwilligers van de Vereniging Kattenzorg, op vrijdag 21 april een Haagse stadsspeld verdiend voor haar inzet. ‘We wisten nergens van, dus het was echt een verrassing.’ Ze pakt haar telefoon en laat trots een foto zien waarop wethouder Joris Wijsmuller de stadsspeld van Lise opspeld. ‘Kijk, hier krijg ik mijn speld van de wethouder. Hij maakt ook weleens gebruik van de Vakantiedienst,’ zegt Lise.

Uitreiking stadsspelden op 21 april 2017.JPG (1)
Op vrijdag 21 april ontvingen acht vrijwilligers van de Vereniging Kattenzorg de stadsspeld omdat zij zich ten minste tien jaar lang een aantal uren per week belangeloos voor een maatschappelijk doel hebben ingezet. Lise Koopmans is er een van. Op de foto staat zij als derde van rechts (Foto: Béli Koopmans).

Baasjes in pyjama

De vrijwilligers krijgen een vergoeding van €2,50 per dag. ‘Dit is expres heel laag gehouden', legt Lise uit. ‘We willen er niks aan verdienen.’ De vrijwilligers zorgen ook dat de eventuele rommel die de kat maakt, zoals rondvliegende kattenbaksteentjes, netjes wordt opgeruimd en er kunnen afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld het water geven van de plantjes. ‘En uiteraard voer je ook wel eens een goudvis of een kanarie als iemand die heeft', zegt Lise.

170501MBLiseKoopmans211.jpg
Tommie is de kat van Lise. Hij is drie jaar oud en nog heel speels. In het begin nam hij van buiten elke dag een verse muis mee voor Lise. Nu heeft Tommie een belletje om zijn nek en sindsdien vindt zijn baasje geen trofeeën meer in huis.

Lise gaat per week bij minstens twee adressen langs om de harige achterblijvers eten te geven. ‘Maar het is niet zo dat ik gewoon wat brokjes neerzet en dan weer wegga. Ik blijf meestal nog even om aandacht te geven aan de kat', zegt Lise. ‘Tenzij je zo’n kat hebt die gewoon zijn eten opeet en verder niet naar je omkijkt natuurlijk, maar meestal blijf ik even zitten en lees ik een boekje of speel ik wat met de kat. De meeste katten vinden dat juist wel gezellig.’ Gekke avonturen maakt ze regelmatig mee: ‘Er is weleens eentje de voordeur uitgeglipt en die moest ik toen gaan vangen. En het komt weleens voor dat iemand eerder terug is en dat vergeet door te geven. Dan kom ik het huis binnen en dan staat er opeens een verschrikt iemand in pyjama.’

Kan iedereen vrijwillige verzorger worden bij de Vereniging Kattenzorg? Lise: ‘Ja, je moet natuurlijk wel echt van katten houden. Als dat zo is, dan kan ik het iedereen aanraden. Je komt steeds in contact met nieuwe mensen en nieuwe katten uit de buurt. En iedereen kan het doen. Mannen en vrouwen, jong en oud.’ 

Zoals dat gaat met katten, werkte Tommie natuurlijk voor geen meter mee tijdens de fotoshoot. Maar met een lekker snoepje trek je al snel de aandacht.

Wist je dat…

  • …de Vereniging Kattenzorg ruim 4.000 leden heeft?
  • …er ruim 500 vrijwilligers actief zijn bij de Vereniging Kattenzorg?
  • …de Vereniging Kattenzorg sinds 1960 actief is in Den Haag?
  • …de Vereniging Kattenzorg naast de Vakantiedienst ook twee keer per jaar een sterilisatie- en castratieactie organiseert?
  • …er ook katten zijn die via de Vereniging Kattenzorg een nieuw baasje vinden? De vereniging heeft namelijk ook een opvang.
  • …katten die moeilijk of niet herplaatsbaar zijn, in principe blijven wonen bij de opvang? Zo heeft permanente bewoner Lonzie al sinds jonge leeftijd diabetes, waardoor tweemaal daags op vaste tijden een insuline-injectie krijgt. Hij is ontzettend lief en begint spontaan te kwijlen als hij wordt geaaid.
  • …de Vereniging Kattenzorg ook een winkel heeft aan het Copernicusplein 11?

Meer weten?

Kijk ook eens op de website van de Vereniging Kattenzorg.  

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Als het baasje van huis is

Gepubliceerd op 05 mei 2017 Geschreven door Shelley Kouwenhoven Fotografie door Martijn Beekman

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 12

05 mei 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
12