Nieuwe ambassadeurs op bezoek bij de koning

Editie 11
Naamloos_panorama koets.jpg

Het is een woensdagochtend in april. Bij het Paleis Noordeinde staan dranghekken en mensen in mooie uniformen. Het lijkt wel Prinsjesdag! Zijn ze zo vroeg in het jaar al aan het oefenen? Nee hoor.

Op woensdagochtend ontvangt koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde met grote regelmaat nieuwe ambassadeurs die hun geloofsbrieven komen aanbieden. En dat gaat gepaard met een ceremonie. Op woensdag 19 april ontving de koning de ambassadeurs van de Democratische Republiek Burkina Faso (mevrouw Jacqueline Marie Zaba) en de Republiek Korea (meneer Z.E. Yun Young Lee). Hoe dat eraan toe gaat zie je in de fotoreportage.

Geloofsbrieven_03.jpg
Met een galarijtuig worden de nieuwe ambassadeurs vanaf hun ambtswoning naar het paleis gebracht door een kamerheer van de koning. De stoet wordt begeleid door ruiters van de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee.

 

Geloofsbrieven_05.jpg
De koets wordt vooraf gegaan door twee voorrijders van het Koninklijk Staldepartement. Oorspronkelijk waren de voorrijders bedoeld om de hekken van de paleizen te openen en te sluiten. Nu is hun rol puur symbolisch.

 

Geloofsbrieven_06.jpg
De Koetsier-majoor is verantwoordelijk voor het optreden van het personeel van het Koninklijk Staldepartement en met name bij deze ceremonie voor de koetsiers.

 

Geloofsbrieven_07.jpg
Dit is de koetsier van het rijttuig waarin de ambassadeur zit. Op zijn hoofd draagt hij een driekante steek met daaronder als enige een pruik. Anders dan de Koetsier-majoor die een tweekante steek op heeft.

 

Geloofsbrieven_08.jpg
De ambassadeurs worden vervoerd in een zogenaamde Gala Berline. De naam komt van Berlijn, de stad waar het rijtuig in 1662 ontworpen werd. In de Gala Berline kunnen 4 personen. Het Koninklijk Staldepartement heeft over 6 Gala Berlines.

 

Geloofsbrieven_09.jpg
De ambassadeur van de Republiek van Korea arriveert bij het paleis.

 

Geloofsbrieven_10.jpg
Bij het paleis wordt de ceremoniële stoet opgewacht door een militaire erewacht en een militaire kapel.

 

Geloofsbrieven_11.jpg
De erewacht van het Regiment Van Heutsz van de Koninklijke Landmacht wacht op de ambassadeurs die ieder moment kunnen arriveren.

 

Geloofsbrieven_12.jpg
Deze erewacht brengt een militair eerbewijs door hun klewangs (verkorte Indische sabel) aan de nieuwe ambassadeurs te presenteren.

 

Geloofsbrieven_13.jpg
Tegenover de militaire erewacht staat de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Het is 1 van de 3 professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht.

 

Geloofsbrieven_15.jpg
Na de ereroffels volgen de Volksliederen van de desbetreffende landen. Daarna een Inspectiemars, meestal de Marsch van Heer Van der Duyn uit de 17e eeuw. Dit wordt gespeeld als de ambassadeur de erewacht ‘inspecteert’.

 

Geloofsbrieven_16.jpg
De ambassadeur van de Democratische Republiek Burkina Faso is gearriveerd.

 

Geloofsbrieven_17.jpg
Mevrouw Zaba en haar gevolg betreden het paleis. Voor de ingang staat de Koninklijke Marechaussee. De Koninklijke Marechaussee is volgens traditie belast met de bewaking van de koninklijke paleizen, dus ook bij het Paleis Noordeinde. Bij ceremonies vormen zij bij de ingang van het paleis een zogenaamde dubbelpost, ook wel erepost genoemd.

  

Geloofsbrieven_18.jpg
De ceremonie trekt best wat bekijks. Toeristen en dagjesmensen nemen nog een selfie.

 

Geloofsbrieven_19.jpg
Meestal laat Peggy haar honden uit in het Haagse Bos, maar vandaag is ze naar het Noordeinde gelopen, omdat ze graag de ceremonie wilde zien. ‘Mijn vriend moest er vanwege zijn werk bij de Koninklijke Stallen bij aanwezig zijn, dus ik wilde het niet missen. Ik vond de ceremonie prachtig om te aanschouwen. Vooral ook mooi om te zien hoe trots wij Nederlanders zijn op het koningshuis en hoe de buitenlandse ambassadeurs met alle egards door ons worden ontvangen.’
De koning neemt de geloofsbrieven in ontvangst van de ambassadeur van de Republiek Korea, meneer Yun Young Lee. De ambassadeur is gekleed in nationale dracht. En ook de geloofsbrieven van de ambassadeur van de Democratische Republiek Burkina Faso, mevrouw Jacqueline Marie Zaba.
Geloofsbrieven_22.jpg
Na het overhandigen van de geloofsbrieven en een korte kennismaking met de koning volgen er nog vier ereroffels. Daarna worden de ambassadeurs weer met de Gala Berline naar hun woning gebracht.

 

Geloofsbrieven_23.jpg
Tot slot sluit de Koninklijke Marechaussee de hekken van het Paleis Noordeinde.

* De foto's van de koning met de ambassadeurs zijn  gemaakt door ©Rotapool / Frank van Beek
Bron: www.koninklijkhuis.nl

Over de geloofsbrieven

Het is gebruikelijk dat nieuwe ambassadeurs kort na hun aankomst in Nederland worden ontvangen door de koning. Tijdens het bezoek bieden de ambassadeurs de koning twee geloofsbrieven aan. In de eerste brief staat dat de voorganger van de ambassadeur is teruggeroepen. In de tweede brief staat dat de diplomaat namens zijn staatshoofd of regering mag spreken. Ook bevestigt deze brief de goede relatie tussen beide landen. Wanneer de koning de brieven heeft aanvaard, treedt de nieuwe ambassadeur formeel in functie. Naast de aanbieding van de geloofsbrieven is er ook ruimte voor een kennismakingsgesprek, waarin de actuele ontwikkelingen in het desbetreffende land en de relatie met Nederland besproken kunnen worden.

Meer weten?

Meer informatie over de geloofsbrieven vind je op de website van het Koninklijk Huis en op denhaag.com.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Gepubliceerd op 21 april 2017 Geschreven door Alice Moore Fotografie door Fleur Beemster

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 11

21 april 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
11