Hun klant is (de) koning

Editie 11
Koninklijk Wapen

In Den Haag zijn er 17 ondernemingen die het predicaat Hofleverancier hebben. Met trots voeren zij het Koninklijk Wapen en de titel 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'. Het predicaat Hofleverancier krijg je niet zomaar. Een bedrijf krijgt het predicaat toegekend ter gelegenheid van een bijzonder jubileum. Bijvoorbeeld als het 100, 125 of 150 jaar bestaat. Voorafgaand aan die toekenning wordt het bedrijf en zijn geschiedenis uitgebreid onder de loep genomen. Maar leveren alle Hofleveranciers ook echt aan het hof? Dat hoeft niet per se. Bloemist Alpina, Hofstede Optiek, J. Hoogeveen & CO B.V. en de Vos Verf zijn alle 4 Hofleverancier én toevallig hebben zij wel de koning als klant.

Hofleverancier Alpina
Diane van bloemist Alpina

 

Dagjesmensen en toeristen komen vaak binnen een kijkje nemen

Het is alweer eventjes geleden, maar bijna alle leden van het koningshuis zijn wel eens bij haar in de winkel geweest. Of zij er lelies, rode rozen of chrysanten hebben gekocht, dat mag Diane Born – eigenaresse van Bloemist Alpina - ons niet vertellen. Maar dat het Koninklijk Huis van bloemen houdt dat is wel duidelijk.

Al 125 jaar bestaat de bloemist aan de Kneuterdijk. En toen het bedrijf in 1991 100 jaar bloemen verkocht, hebben zij het predicaat Hofleverancier aangevraagd. En met succes! Voor Diane betekent deze erkenning echt een kroon op het werk. ‘Het wil ook zeggen dat we een solide en betrouwbaar bedrijf zijn. En dat stralen we ook uit; mede dankzij het predicaat dat op onze gevel prijkt.’

‘Dagjesmensen en toeristen zijn vaak nieuwsgierig en gaan naar binnen om er ons naar te vragen. Als ze dan de foto van Z.M. koning Willem Alexander en H.M. koningin Máxima boven de toonbank zien hangen, dan zie je ze glimlachen. Ze vinden het wel interessant dat we Hofleverancier zijn en wij vertellen er dan ook graag over. We zijn zelfs onderdeel van een wandelroute geworden.’

Het is natuurlijk ook best interessant als je als bloemist kunt zeggen dat je aan het hof levert. Diane is daar ook erg trots op. ‘Elk jaar verzorgen wij de kransen op de Dam op 4 mei. Dus het is ons wel gegund.’

Hofleverancier Hofstede Optiek
Norbert en Marloes van Hofstede Optiek

 

Norbert en Marloes krijgen hoog bezoek

Heeft de koning lenzen? Pakt Máxima haar leesbril erbij als zij de kleine lettertjes wil lezen? En waar heeft ze toch die hippe zonnebril vandaan? Zeker weten doen we het niet, maar Hofstede Optiek is wel een van de leveranciers aan het koningshuis. Met enige regelmaat krijgen Norbert en zijn zus Marloes hoog bezoek in hun winkel.

Norbert weet het nog goed. We bestonden bijna 100 jaar en we hadden het predicaat Hofleverancier aangevraagd. Tot op het laatste moment bleef het spannend. Krijgen we het nu wel of niet? Een dag van tevoren kregen wij het heuglijk nieuws. We mogen onszelf Hofleverancier noemen! Toenmalig burgemeester Deetman heeft ons bij ons 100-jarig bestaan in 2003 het predicaat overhandigd. Iets waar broer en zus Hofstede tot op de dag van vandaag trots op zijn. ‘Een erkenning voor het harde werken’, vertelt Norbert, 'niet alleen voor ons, maar juist ook voor mijn ouders Jan en Magdaleen die 10 jaar geleden de zaak aan ons hebben overgedragen.’

Voor een optiek in de hofstad heeft de winkel ook best een toepasselijke naam: Hofstede. Hoe verzin je het? Op 100 meter afstand van het Paleis Noordeinde en dan ben je ook nog eens Hofleverancier. ‘En dat terwijl we in 1903 zijn gestart in Leeuwarden. Pas in 1966 kwam de winkel in Den Haag erbij en sinds 1993 is dit de enige vestiging die wij als familie draaiende houden. We passen ook echt in Den Haag. De hofstad heeft een bepaalde allure die wij als bedrijf ook willen uitstralen.'

Hofleverancier Hoogeveen
Jacques van Hoogeveen & CO B.V.

J. Hoogeveen & CO B.V.: een echt familiebedrijf 

Is het sanitair goed in het paleis op landgoed Eikenhorst afkomstig van J.Hoogeveen & CO? Wie zal het zeggen… Jacques Hoogeveen in elk geval niet, maar wel weet hij te vertellen dat de leveranciers voor de paleizen en woonhuizen van het Koninklijk Huis bij hem hun kranen, leidingen, potten en installatiemateriaal inkopen.

J.Hoogeveen & CO B.V. is een écht familiebedrijf. Naamgenoot en overgrootvader van Jacques, Jacques Hoogeveen, startte het bedrijf aan de Veenkade in 1895. En in al die jaren is het bedrijf een familieaangelegenheid gebleven. Het bedrijf ging steeds weer over van vader op zoon. Zo ook bij Jacques, die het stokje van zijn vader Kees overnam. De 4 generaties Hoogeveen-mannen hebben er samen voor gezorgd dat het bedrijf nu nog steeds bekend staat als de groothandel in ijzerwaren, stoom-, gas, en waterleidingmaterialen, ketels, dakmaterialen, ventilatie-installaties, sanitair en andere materialen voor installateurs en technische diensten.

Twee jaar voor het 100-jarig bestaan vroeg vader Kees het predicaat Hofleverancier aan. Jacques is trots dat zijn familiebedrijf sinds 1995 dit predicaat in handen heeft. ‘100 jaar bestaan (inmiddels 121 jaar) geeft een gevoel van trots, en als je dan gescreend wordt en het verleden blijkt ook vlekkeloos te zijn, dan is dat heel speciaal’, aldus Jacques.

Ooit hoopt Jacques zijn zaak over te dragen aan zijn kinderen. ‘Een vijfde generatie Hoogeveen in de zaak, dat lijkt me wel wat. Maar voorlopig nog niet hoor.’

Hofleverancier De Vos Verf
Irene, Paul en Annemarie van De Vos Verf

Het predicaat is een eerbetoon aan overgrootvader Hendrik

Het is ongeveer 120 jaar geleden als Hendrik de Vos besluit ondernemer te worden. Hij start als meesterschilder in Scheveningen. Al snel breidt hij zijn onderneming uit met een drogisterij en een verfhandel. Vissers en schilders hebben wel oren naar zijn verven en kleurenpasta’s en voor Hendrik het weet is De Vos Verf dé verfleverancier voor de professionele schilder. Tegenwoordig runnen de achterkleinkinderen van Hendrik het bedrijf. Irene, Annemarie en Paul de Vos hebben hun overgrootvader opgevolgd en daarmee is dit familiebedrijf de oudste zelfstandige fabrikant in Nederland van lakken, muurverven en plamuren voor de vakschilder.

Toen het bedrijf 100 jaar bestond werd het bedrijf Hofleverancier. Irene vertelt: ‘Het voeren van het predicaat Hofleverancier in combinatie met de geschiedenis achter ons bedrijf, spreekt veel mensen aan. En natuurlijk willen ze weten of we ook aan het koningshuis leveren. Er zijn zeker schilders die onze lakken aanbrengen op de Haagse paleizen. En ergens in de jaren ’50, kwamen medewerkers van het Koninklijk Huis per koets naar de winkel in Scheveningen om verf en bladgoud bij ons in te kopen’, weet Irene.

Hofleverancier zijn is voor Irene, Annemarie en Paul vooral ook een eerbetoon aan hun overgrootvader Hendrik, de oprichter van het bedrijf. ‘Met veel lef, doorzettingsvermogen en vindingrijkheid is hij aan zijn verfavontuur begonnen. Het is nu aan ons om de kwaliteit hoog te houden en ons familiebedrijf verder te brengen’, aldus Irene.

Wist je dat…?

 • … het predicaat Hofleverancier in 1815 door koning Willem I is ingevoerd?
 • … vroeger ook andere leden van het Koninklijk Huis het predicaat van Hofleverancier mochten toekennen? Tegenwoordig is het de koning die dit recht verleent.
 • … verlening van dit recht inhoudt dat een bedrijf het Koninklijk Wapen mag voeren met daarbij de woorden 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'? Denk aan een vermelding op briefpapier of verpakkingen. Wel moet ook altijd de bedrijfsnaam erbij genoemd worden, maar het mag geen onderdeel zijn van de bedrijfsnaam.
 • … het gebruik van het woord ‘Hofleverancier’ zonder toevoeging van 'Bij Koninklijke Beschikking' niet is toegestaan? Aan het Koninklijk wapen mag ook niet worden getornd.
 • … een bedrijf niet per se aan het hof hoeft te leveren om hofleverancier te worden?
 • … toekenning in principe ter gelegenheid van een bijzonder jubileum, bijvoorbeeld bij het 100-, 125- of 150-jarig bestaan of bij een zeer bijzondere gebeurtenis in het bedrijf, plaatsvindt?
 • … de aanvraag minimaal een jaar voor het jubileum moet worden aangevraagd?
 • … bedrijven, verenigingen en instellingen die belangstelling hebben voor het predicaat Hofleverancier uitgebreid worden gescreend? Aan de hand van een haalbaarheidsonderzoek (vragenlijst) wordt bekeken of zij voor het predicaat in aanmerking komen. Als dat zo is start de officiële aanvraagprocedure. De toekenning van het predicaat is geen recht, maar een voorrecht.
 • … er ongeveer 450 Nederlandse bedrijven in Nederland hofleverancier zijn?
 • … het predicaat ook kan worden ingetrokken? Om de 25 jaar moet het bedrijf een bestendiging aanvragen. Als het bedrijf niet meer voldoet aan de voorwaarden, kan de toekenning worden ingetrokken.
 • … meer informatie vind je op www.hofleverancier.com

   

  Meer Editie070?

  Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

   

Hun klant is (de) koning

Gepubliceerd op 21 april 2017 Geschreven door Alice Moore Fotografie door Arnaud Roelofsz

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 11

21 april 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
11