Haagse schoolbandjes op de planken tijdens The Life I Live

Editie 11
Optreden schoolbands Paard van Troje

Het platform Life I Live is initiatiefnemer van het Skooltainer project. Met dit project krijgen jonge talentvolle Haagse schoolbandjes de kans hun optreden te verbeteren door workshops te volgen, veel te oefenen en op te treden. Twee weken geleden stonden de jonge muzikanten in het Paard en dat is nog niet alles. Op donderdagavond 26 april treden de 10 bandjes op tijdens The Live I Live Festival. Ze hebben zelfs een eigen podium bij het Buitenhof.

Jazz Cigarettes, RWMG en Tub zijn 3 bandjes die aan het project meedoen. Zijn ze er al klaar voor? En hebben ze er zin in?

 

Schoolband Jazz Cigarettes
Jazz Cigarettes

Op de foto: Justin Maas (bas, zang), Joshua Hermans (gitaar, zang) en Safwan Soekirman (drums, zang) in het ‘inspiratiebos’ (Fotograaf: Emmy de Graaf).

'We gaan er een spetterende show van maken...'

Drie jonge gasten zitten, hangen en lopen door het bos achter het Haga Ziekenhuis. De leden van Jazz Cigarettes doen inspiratie op voor hun grote passie: muziek maken. Joshua: ‘We praten hier over alledaagse dingen, ervaringen, en zo ontstaan spontaan - soms ‘gestoorde’ ideeën - over onze muziek en teksten.’  Jazz Cigarettes speelde in het begin vooral covers van hun helden de Red Hot Chili Peppers. ‘Maar ook Jimi Hendrix en Jaco Pastorius zijn helden van ons’, vult Justin aan.

De naam Jazz Cigarettes hoorden ze op televisie en vonden ze meteen goed in het gehoor liggen en passen bij hun muziek. Die muziek typeren ze zelf als een mix van psychedelic, funky en rock. De jongens hebben elkaar ontmoet via school (Hofstad). Alle 3 speelden ze daarvoor al in andere bandjes. Ze repeteren op school. Safwan: ‘We hebben al een paar keer in cafés opgetreden of we spelen gewoon op straat.’ Justin vertelt lachend dat hij zelfs eens de politie achter zich aan kreeg toen hij op straat stond te spelen.

De leden van Jazz Cigarettes vinden het Skooltainer project echt tof. Joshua: ‘We leren er veel van, maar tegelijkertijd laten ze ons wel ons eigen ding doen. De coaches bemoeien zich niet met onze manier van muziek maken.’ Ze vonden hun optreden tijdens de Skooltainer Talent Night in het Paard een mooie ervaring. De jongens hebben heel veel zin in het optreden op het Life I Live festival en zijn zeker niet nerveus. Justin: ‘We moeten nog wel stevig aan de bak en extra repeteren, maar we gaan er een spetterende show van maken!'

Schoolband RWMG
RWMG

Op de foto: Denilson Miguel Mateus, Bashir Wamahoro, Rumeena Tecla en Ingelmardo Mercera voor het Theater De Vaillant (Fotograaf: Emmy de Graaf).

‘We willen de beste hiphop band worden…’

De leden van RWMG repeteren elke dinsdag in het Theater De Vaillant. Dat is ook de plek waar ze zangeres Rumeena ontmoetten. Denilson: ‘We zochten nog een zangeres die stevig in haar schoenen staat en hoorden Rumeena zingen. We wisten meteen dat zij in onze groep hoorde.’ De andere leden Denilson en Bashir  kennen elkaar al van jongs af aan via de kinderopvang. Daar hebben ze Ingelmardo (15 jaar) leren kennen bij het Oranje Plein waar ze altijd kwamen voetballen.

RWMG is een hiphop band die flink aan de weg timmert. ‘Sherwin heeft ons opgegeven voor Skooltainer. Hij vindt dat we veel potentie hebben en als we veel repeteren en optreden echt heel goed kunnen worden. Zelfs beter dan ons grote voorbeeld Broederliefde’, vertelt Bashir lachend. Alle leden van de groep schrijven songs voor de band. ‘Vaak hebben we eerst een beat en bij die beat maken we dan een tekst die over van alles en nog wat kan gaan. Bijvoorbeeld over de liefde of dingen die we meemaken’, legt Denilson uit. Hij vertelt dat RWMG voor Right Way Music Group staat. ‘Tijdens een gamespelletje zag ik de naam ‘Rightofen’ en ik vond dit personage uit het spel erg interessant. Met deze naam in gedachten ben ik verschillende namen gaan bedenken en uiteindelijk bedacht ik de naam, Right Way Music Group; de goede weg die we willen inslaan.’

Sherwin Blijd: programmering en talentontwikkeling Theater De Vaillant.

Behalve in Theater Vaillant spelen en repeteren ze ook in de huisstudio van Denilson. ‘En we treden ook op tijdens feestjes. Maar het optreden in het Paard (Skooltainer Talent Night) was echt cool’, vertelt Ingelmardo. Ze vonden alle 4 de workshops heel goed. ‘We kregen zelfs tips en trucs voor het maken van een video. Voor de zomer willen we onze eerste clip maken!’, zegt Denilson enthousiast. De leden van RWMG kijken allemaal erg uit naar hun optreden op The Life I Live Festival. Rumeena: ‘Ik ben nu al bloednerveus, maar als ik eenmaal op het podium sta, valt alle spanning van mij af.’ Denilson voegt er nog wel ‘streng’ aan toe dat ze wel nog veel moeten repeteren, ‘want het optreden moet echt top worden.’

Schoolband Tub
Tub

Op de foto: Su San Lie (bas, toetsen, zang), Noor van den Bergh (zang), Robin Taen (sax), Sophie Voogd (gitaar), Jip Schwering (drums) van de band Tub. Cas Oudijk (gitaar) was verhinderd voor interview. (Fotograaf: Martijn Beekman).

‘Zelfs Pat Smith vindt ons goed en komt luisteren, hoe chill is dat!’

Hou je van dansen, springen en sjansen, kom dan kijken naar Tub! Dat staat op de facebookpagina van de band te lezen. En dat meer mensen er zo over denken blijkt wel. Tub won dit jaar de Interscholaire. ‘En wat echt tof was dat we vorige week op een Leids Talentenfestival de hele zaal plat speelden’, vertelt Su San. ‘Ook het optreden in het Paard met Skooltainer was heel cool’, zegt Sophie. Drummer Jip heeft de band opgegeven voor het Skooltainer project en de bandleden vinden het stuk voor stuk heel gaaf om mee te doen aan het project.

Interscholaire is een Haags Cultureel Festival voor middelbare scholen.

Tub speelt een mix van pop, reggae, funk, maar volgens Robin spelen ze vooral ‘feestmuziek’. De band is groot fan van Splendid. ‘Pat Smith (van o.a. Splendid) treedt ook op tijdens het Life I Live Festival, hij heeft via Facebook een filmpje van ons gezien als wij een cover van hem spelen. Hij vond ons goed en komt luisteren tijdens het festival, hoe chill is dat!’, vertelt Noor. De band schrijft de muziek en teksten zelf. ‘Eerst schrijven we de muziek en dan maken we daar een bijpassende tekst bij’, legt Sophie uit. De band repeteert soms op school (Haags Montessori Lyceum), maar omdat ze met z’n zessen zijn, oefenen ze vaker bij Jip thuis wiens vader een grotere oefenruimte heeft.

Over het ontstaan van de naam Tub zijn de bandleden het niet eens. Robin zegt dat het een geheim is. De meiden hebben het over een warm bad, en Jip dacht dat ‘Tub’ een hit betekent in het Frans. Maar ondanks dat ze het niet over het waarom van de naam Tub eens worden, zijn ze ‘een hechte vriendengroep’, aldus een lachende Su San. ‘We zien elkaar elke dag op school en na school, met de band, maar ook als we niet repeteren of optreden’, zegt Robin. De band vermoedt dat volgend jaar met het eindexamen in zicht de band op een laag pitje komen te staan, maar ze hopen allemaal na het eindexamen weer veel te gaan optreden en misschien, heel misschien wel door te breken op een groot podium. Maar eerst gaan ze een feestje bouwen op The Life I Live Festival. ‘We hebben er ontzettend veel zin’, roept de zeskoppige band in koor.

Wist je dat …

 • ... de bandjes tijdens de workshops tips en trucs krijgen van professionele artiesten? Denk aan zang- en geluidstechniek, liedjes schrijven en podiumperformance. Dit zijn onder andere Koen Herfst (drummer van o.a. Armin van Buuren), Killing Skills (producers), Rick Jillisen en Johan Witt (bandcoaches), Jantine Heij en Robert Pronk (Causes).
 • The Life I Live de workshops samen organiseert met Ready to Play en het Haags Popcentrum? The Hague Film Academy legt het traject vast en geeft tips over het maken van videoclips.
 • ... de bandjes optreden op zaterdag 26 april op het Skooltainer podium (Buitenhof) tijdens The Life I Live Festival.
 • ... er naast de bands TUB, RWMG en Jazz Cigarettes die avond nog 7 andere bandjes optreden? Zij doen ook mee aan het Skooltainer project. Het eerste bandje start om 19.00 uur. Het hele programma is te vinden op www.thelifeilive.nl.
 • ... er tijdens The Life I Live optredens zijn van meer dan 50 acts op 9 buitenpodia in het centrum van Den Haag?
 • ... The Life I Live voor het eerst in 2011 werd georganiseerd (organisatiebureau PROOOST) en de opvolger is van de fameuze Koninginnenach?
 • ... de naam van het festival verwijst naar het nummer ‘The Life I Live’ van Q65, de bekende rebelse Haagse band uit de jaren ‘60?
  Well, this is my life of sadness
  This is the life I live
  This is my life of gladness
  This is the life I live

Meer informatie

Op de website van The Life I Live Festival vind je het programma van 26 & 27 april 2017. Ook vind je daar meer informatie over het Skooltainer project.

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Haagse schoolbandjes op de planken tijdens The Life I Live

Gepubliceerd op 21 april 2017 Geschreven door Jan Jens Fotografie door

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 11

21 april 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
11