Nederlands zeilschip EUROPA vaart de hele wereld over

Editie 10
photo Jordi Plana 2.jpg

Scheveningen is de thuishaven voor de bark EUROPA, het 56 meter lange tallship uit 1911. Van oorsprong deed het dienst als lichtschip bij het begin van de Duitse rivier de Elbe. Deze plek zat vol met zandbanken en daarom lagen er lichtschepen, die fungeerden als grote boeien om op te navigeren. Sinds 1994 is het schip omgedoopt tot zeilschip. De imposante driemaster is af en toe in Scheveningen te bewonderen, maar meestal is het op weg naar verre bestemmingen van Kaapstad tot Antarctica. Het klinkt als een jongensboek, maar als je het schip ziet en de verhalen hoort, dan wordt dat al gauw werkelijkheid.

EUROPA in grote letters in het hout gegraveerd en op de achtergrond de kapitein aan het roer. - foto van Frank Jansen Het boegbeeld van het schip met stierenkop en godin Europa.

 De zon achterna

Het markante gezicht met lang haar, baard en een flinke oorbel in het oor van kapitein Klaas Gaastra past bij het beeld van een zeeman die vele oceanen oversteekt. Met veel enthousiasme vertelt hij over de reizen die hij heeft gemaakt met de bark EUROPA. Sinds 1994 vaart hij op dit schip. ‘We volgen de zon, we zitten als het zomer is in het noordelijk halfrond hier en als het zomer is in het zuidelijk halfrond daar.’

BarkEuropa04B1220.jpg
Kapitein Klaas Gaastra in de Scheveningse binnenhaven. - foto van Frank Jansen

Vooral de reizen in het zuidelijk halfrond naar Antarctica zijn steevast volgeboekt met liefhebbers die met een traditioneel zeilschip de natuur willen ervaren. ‘In Antarctica zijn we vrij uniek, we zijn het enige tallship dat in Antarctica vaart. Alle ontdekkingsreizigers die daar 100 jaar geleden naartoe gingen, gingen met dezelfde soort schepen qua tuigvorm, hoogte en lengte. Het silhouet past daar’, vertelt Klaas.

DSC_7394.JPG
Het silhouet van de driemaster in Antarctica. - foto van Jordi Plana

 

antarcticaeuropaicebergs.jpg
Het grote tallship steekt klein af in verhouding met de ijsberg. - foto van Jordi Plana

Twee gelukkige Haagse jongeren

Matthijs Boesten (18) en Lotte Linthorst (19) uit Den Haag mogen zich gelukkig prijzen. Zij hebben allebei een zeilreis met de bark EUROPA van Kaapstad naar Boston gewonnen. Een actie georganiseerd door het fonds ‘vrienden van de EUROPA’. Ze gaan de Atlantische Oceaan in 67 dagen oversteken. Na een motivatiebrief en interview met de bemanning zijn zij uitgekozen om deze speciale zeilreis mee te mogen maken. Daarbij helpen de jongeren mee met wachtlopen, zeilen hijsen en het onderhoud aan het schip. Het schip dient namelijk ook als opleidingsschip, waar iedereen op zijn eigen niveau kan leren. Zo worden er bij langere reizen diverse workshops ingepland over bijvoorbeeld sterrenkunde, navigatie, marine biologie, meteorologie en zeemansschap.

BarkEuropa02B1193.jpg
Lotte en Matthijs gaan 67 dagen op reis van Kaapstad naar Boston. - foto van Frank Jansen

Lotte heeft op jonge leeftijd leren zeilen in de Scheveningse haven. Afgelopen zomers heeft ze les gehad met catamaranzeilen en daarnaast werkt ze op het strand bij een surfschool in Scheveningen. Daar werd ze door een bekende getipt om zich aan te melden voor deze unieke kans. ‘Ik hoorde hierover en vond het echt wel een heel vet verhaal: zeilen op zee en verre tochten’. Toen was het schip aangemeerd in de Scheveningse binnenhaven en klom Lotte direct aan boord om meer informatie in te winnen. En nu staat ze op het punt om de reis van haar leven te maken. ‘Het leven op een boot, helemaal opgaan in de natuur. Het wordt een bijzondere ervaring’, vertelt ze met glunderende ogen. Kijkt ze nog ergens tegenop? ‘Nee, eigenlijk niet, nou misschien het zeeziek zijn’.

Matthijs zeilt sinds zijn dertiende bij waterscouting op de Kaag. Hij heeft net zijn eigen kajuitbootje gekocht samen met een vriend. Hij studeert scheeps- en jachtbouw om uiteindelijk jachten te ontwerpen. Zijn opa en oma hadden de oproep gezien en dankzij hun tip heeft hij zich aangemeld. Ook Matthijs werkt op het Scheveningse strand, als barman bij strandtent de Whoosah. Hij kijkt erg uit naar de reis, want hij heeft nog nooit op een driemaster gevaren die dwarsgetuigd is. ‘Wat me heel erg tof lijkt is om die mast in te gaan en bovenin die mast te gaan zitten. Dat is 35 meter hoog!’. Verder wil hij veel van de bemanning leren en de kennis die hij met zijn studie heeft opgedaan gebruiken.

Samen blikken ze enthousiast vooruit op wat komen gaat. Ze beseffen maar al te goed dat dit een unieke kans is in hun leven. Wat ze allemaal meemaken en of hun verwachtingen worden overtroffen, dat horen we graag als ze weer terug zijn.

Bark Europa met wind in de zeilen op open zee. - foto van Jordi Plana Met behulp van dit kompas wordt koers gehouden tijdens de lange tochten.

Wist je dat…

  • ... het zeilschip oorspronkelijk 'Senator Brockes' genoemd werd, toen het nog een lichtschip was?
  • ... er meerdere kapiteins zijn, die elkaar afwisselen met de zeilreizen?
  • ... het schip 48 trainees kan herbergen en daarbij 16 man bemanning?
  • ... het schip over de hele wereld te volgen is via www.barkeuropa.nl/volg-het-schip?
  • ... de oppervlakte van de zeilen maximaal 1250 m2 is?
  • ... er inclusief alle schoten, vallen, geien, gordingen, brassen en landvasten er 5,5 kilometer touw aan boord is?
  • ... het boegbeeld is geïnspireerd op het verhaal over de godin EUROPA in de Griekse mythologie?

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Nederlands zeilschip EUROPA vaart over de hele wereld

Gepubliceerd op 06 april 2017 Geschreven door Thijs Berends Fotografie door

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 10

06 april 2017
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
10