Den Haag: the city of Peas & Justice

Editie 02
Yuval en Muawi: vrienden voor het leven.

Muawi Shehadeh komt uit Palestina en Yuval Gal komt uit Israël. Niet echt het ideale recept voor een vriendschap zou je denken. Maar niets is minder waar: de twee zijn een restaurant begonnen in de Weimarstraat met de toepasselijke naam Love & Peas. En hoewel hun vriendschap en restaurant bijzonder is vanwege de internationale gevoeligheden, zijn de mannen juist heel erg lokaal verbonden. Met de stad Den Haag en de Weimarstraat.

Den Haag wordt culinair wakker

Love & Peas begon vier jaar geleden als pop-up restaurant op de derde etage van een gebouw in het centrum van Den Haag. Al snel bewees het restaurant zijn economische en sociale waarde. Alleen de locatie was niet ideaal, zo op de derde etage. De twee lieten hun oog vallen op de Weimarstraat, de oude buurt van Muawi. Yuval: ‘Deze omgeving is perfect. Zij is kosmopolitisch en eigenzinnig. En de stad Den Haag wordt de laatste tijd culinair gezien echt wakker. Je ziet steeds meer restaurants opkomen met bijzondere, eerlijke en authentieke gerechten. Volgens mij zie je steeds vaker dat je niet hoeft te eten om te overleven, maar dat eten een ervaring is.’

Yuval en Muawi met hun specialiteit: humus.
De specialiteit van het restaurant: humus.

In de Weimarstraat vind je een hoop ondernemingen met vegetarische en/of biologische producten. De straat lijkt er wel in gespecialiseerd. ‘Vanuit heel Nederland worden uitjes georganiseerd naar deze straat, speciaal voor vegetariërs en veganisten. Je hebt ze in allerlei soorten en maten; of het nu Hindoeïstische, Boeddhistische of gezondheidsbewuste vegetariërs zijn’, vertelt Yuval. Ook Love & Peas is een vegetarisch restaurant, al plakken Muawi en Yuval dat label niet op hun zaak, omdat ze vinden dat iedereen zich hier welkom moet voelen. 

Goede buren

Een onderdeel zijn van de buurt is erg belangrijk voor de mannen van Love & Peas, maar dat geldt volgens hen ook voor de andere ondernemers van de Weimarstraat. Yuval: ‘Als wij gesloten zijn en er staan mensen voor de deur, dan verwijzen we ze gewoon door naar een ander vegetarisch restaurant in deze straat. Andersom doen zij dat ook. Als ondernemers in een straat moet je elkaar vooral dingen gunnen. Muawi sluit zich daarbij aan: ‘We hebben de verantwoordelijkheid om goede buren te zijn, zowel van de bewoners als van de andere ondernemers in de straat. We halen groenten die we gebruiken in de gerechten bij Food Corner, de lokale supermarkt op de hoek. De koffie en thee die we schenken, komen van Kali Tengah, de koffie- en theewinkel verderop.’

vader en kind wandelen door de weimarstraat bij ondergaande zon.
De Weimarstraat wordt steeds mooier.

Hoewel Muawi en Yuval hun thuisland weleens missen, vooral wanneer het gaat over het eten, zijn ze enorm blij met hun plek in Den Haag. Muawi: ‘We zijn echt dankbaar voor de ruimte om te ondernemen hier in Nederland. Dit was thuis veel moeilijker geweest. En het is mooi om wat terug te doen voor mijn oude buurt en hem zo te zien opknappen. Al die nieuwe ondernemingen doen de buurt echt goed. Dat merkten we ook toen we hier begonnen en aan het verbouwen waren. Mensen uit de straat waren heel nieuwsgierig en vroegen ons wat er ging komen.’

Humus is onze vlag

Yuval en Muawi kwamen afzonderlijk van elkaar naar Nederland. Een gezamenlijke Franse vriend stelde hen aan elkaar voor. Ze vonden elkaar meteen wanneer ze over eten spraken en over hoe ze het eten van thuis missen. Al gauw was een plan gesmeed: Yuval had ervaring als kok en heeft gewerkt in goede restaurants in Tel Aviv en Muawi heeft het zakelijke inzicht en kent de Nederlandse cultuur. En dat blijkt wél het ideale recept om een restaurant te beginnen. ‘Dat is juist zo mooi aan onze samenwerking. We zijn anders, we hebben een andere achtergrond en andere kwaliteiten. Maar wij omarmen die verschillen juist’, zegt Muawi. Yuval: ‘Die verschillende mensen, dat maakt de wereld nou zo’n mooie plek. Dat willen we dus ook graag in ons restaurant, dat mensen die elkaar anders niet zouden tegenkomen elkaar juist ontmoeten.’

Om zo veel mogelijk verschillende mensen aan te spreken, kozen de mannen voor een inrichting met een open karakter. De donkere houten tafeltjes, het retro behang en een knaloranje draaischijftelefoon doen nostalgisch aan. Yuval: ‘Dat klopt. Want eten is ook pure nostalgie. Iedereen moet zich thuis voelen en wat is er dan meer herkenbaar dan de jaren 70? De jaren 70 zijn overal gebeurd.’ Een bezoeker stelde ooit eens voor om de Palestijnse en Israëlische vlag naast elkaar uit te hangen in het restaurant, maar dat zagen Muawi en Yuval niet zitten. ‘Dat gaat weer uit van bepaalde hokjes en labels en daar staan wij niet voor. Niemand mag zich buitengesloten voelen hier, dus vlaggen passen niet bij ons’, legt Muawi uit. Yuval lacht. ‘Humus is onze vlag.’

Yuval en Muawi proosten op hun vriendschap.
Muawi & Yuval in hun restaurant. Ze hebben de inrichting een open karakter gegeven, zodat iedereen zich hier thuis kan voelen.

 

Meer Editie070?

Wil je meer verhalen lezen over de stad? Bekijk dan ook de andere verhalen op Editie070.

Den Haag: the city of Peas & Justice

Gepubliceerd op 02 december 2016 Geschreven door Shelley Kouwenhoven Fotografie door Fleur Beemster

Heb jij een idee voor een verhaal op Editie070?

Editie 02

02 december 2016
Alle edities Sluiten X
Meer artikelen?
02